2019 lijkt het jaar van de vouwbare smartphone te worden.

Afgelopen week onthulde Samsung de Galaxy Fold, een telefoon met een uitvouwbaar scherm die bijna 2.000 dollar kost. Het Chinese Huawei liet zondag op Mobile World Congress in Barcelona zijn versie van de vouwbare smartphone zien.

Uitgevouwen heeft de Mate X een bijna vierkant scherm van 8 inch, met een resolutie van 2480 x 2200 pixels. In tegenstelling tot de Galaxy Fold, die je uit kunt klappen, vouw je bij de Mate X het display om.

Dan blijft er een scherm over van 6,6 inch met een resolutie van 2480 x 1148 pixels. De oplettende lezer heeft snel uitgerekend dat de vouw dus niet precies in het midden zit.

Dat komt omdat aan de rechterkant ruimte is gelaten voor een zijpaneel, waarin de camera’s zijn ingebouwd. Het scherm heeft daarom geen inkepingen of gaten – en uitgeklapt dient het zijpaneel als handvat, zoals bij de meest luxe e-readers die te koop zijn.

De Mate X ondersteunt 5G, heeft een USB-C-poort aan de onderkant en twee accu's die samen goed zijn voor 4.500 mAh. Ook is het toestel voorzien van snellaadtechnologie, waarmee de Mate X volgens Huawei in dertig minuten voor 85 procent is op te laden. De vingerafdrukscanner is ingebouwd in de powerknop.

De Mate X ligt vanaf medio 2019 in de winkels en heeft een prijskaartje van maar liefst 2.299 euro. Dat is vergelijkbaar met de Galaxy Fold, want op de door Samsung genoemde prijs van 1.980 dollar komen waarschijnlijk nog btw en andere belastingen bovenop.

Overigens zijn er nog meer technologiebedrijven die werken aan vouwbare smartphones. TCL, de Chinese fabrikant achter merken als Alcatel en BlackBerry, heeft een zestal ontwerpen meegenomen naar Mobile World Congress die geen enkele journalist aan mag raken. En ook het Chinese Oppo toonde maandag een prototype van een opvouwbare telefoon.

Het onbekende Chinese bedrijf Royole was november vorig jaar de eerste die een smartphone met vouwbaar scherm aankondigde. De FlexPai is voorlopig alleen te koop in China voor een prijs van omgerekend 1.135 euro.

Lees meer: