De Amerikaanse president Donald Trump heeft geopperd dat een nieuwe, nucleaire wapenwedloop hem wel wat lijkt.

Intussen houdt Rusland zich niet aan internationale afspraken om het kernarsenaal niet verder uit te breiden, terwijl Noord-Korea is bezig met het ontwikkelen van lange-afstandsraketten en oefent met kernwapens.

Hoewel de kans dat er een kernoorlog uitbreekt nog altijd erg klein is, klinkt het allemaal zorgwekkend. De gedachte ‘wat moet ik doen al ik een kernbom overleef?’ is dus ook niet gek. Business Insider sprak hierover met verschillende experts.

Het scenario:

Je bent in een grote stad die zojuist is geraakt door een kleine kernbom, eentje van tussen de 0.1 en 10 kiloton. Dit is veel minder dan de atoombom op Hiroshima (15 kiloton).

Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.

Hoe vermijd je radioactieve neerslag?

De neerslag bestaat uit radioactief materiaal - aarde, puin dat is verdampt en uitgestrooid in de vorm van stof en as.

Je kunt het beste een goede plek zoeken om je te verstoppen: hoe meer dik materiaal er tussen jou en de buitenwereld zit, hoe beter. Daarna wacht je totdat reddingswerkers je kunnen helpen.

De beste schuilplekken zijn plaatsen met dikke muren van steen of beton, zonder ramen. Deze infographic geeft je een beetje een idee:

kernbom vluchten of blijven waar in huis

Maar, wat te doen als er geen goede vluchtplek bij jou in de buurt is? Moet je op de 'slechte' plek blijven of blootstelling riskeren om een betere plek te vinden? En hoe lang moet je wachten?

Blijven of vluchten?

Een studie uit 2014 heeft de opties onderzocht. Het ligt er maar net aan hoe ver je je verwijderd bent van de plek waar de bom is ingeslagen. Dat is immers van invloed op het moment dat de radioactieve neerslag bij jou in de buurt komt. Toch zijn er een aantal algemene regels die je kunt volgen.

Sta je naast of bevind je je in een solide schuilplek wanneer de bom inslaat, blijf dan daar totdat reddingwerkers je naar een veiligere plek kunnen brengen.

Mocht je niet op zo'n plek zijn, maar weet je een goede plek op vijf minuten afstand (bijvoorbeeld een groot appartementencomplex met een kelder)? Dan kun je er volgens de studie uit 2014 snel heen om onder te duiken.

Duurt het zeker wel een kwartier om zo'n gebouw te bereiken? Dan is het beter om in je krakkemikkige huisje te blijven. Het beste kun je daar na ongeveer een uur weer vertrekken om een betere schuilplek te vinden (en misschien wat bier en frisdrank mee te nemen, een studie uit de jaren 1950 laat zien dat deze nog prima smaken na zo'n inslag).

Na een uur is de ergste radioactieve neerslag doorgaans al neergedaald, natuurlijk wil je wel je blootstelling zo laag mogelijk houden.

LEES OOK: Dit zijn de 21 machtigste landen ter wereld: Turkije staat hoger dan Nederland