Rijkdom en macht zijn wel verwant, maar volgen elkaar niet één-op-één. Dat blijkt uit een nieuw lijstje waarin de machtigste landen ter wereld zijn gerangschikt.

In de jaarlijkse studie van US News and World Report, zijn tachtig landen onder de loep genomen. Voor de machtslijst is gekeken naar de politieke en economische invloed van een land, de kracht van militaire allianties en de sterkte van het leger.

Het onderzoek baseert zich op peilingen onder 21 duizend topfiguren uit het bedrijfsleven, politieke en culturele elites en goed geïnformeerde burgers in de tachtig onderzochte landen.

In de onderstaande grafiek van databureau Statista, samengesteld voor Business Insider Nederland, is de top 21 van machtigste landen ter wereld opgenomen. Ook is het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking vermeld.

Niet verwonderlijk is dat de Verenigde Staten op de eerste plaats staat. Wat dat betreft hoeft president Donald Trump zich geen zorgen te maken.

Op de tweede plaats staat het Rusland van Vladimir Poetin. Rusland is een stuk minder welvarend dan de VS, maar heeft wel een groot leger en zoals bekend oefent Rusland stevige invloed uit op aangrenzende landen zoals Oekraïne.

Nederland staat op plaats 21. Dat hebben we niet te danken aan de kracht van het Nederlandse leger, maar vooral aan de economische invloed en het feit dat Nederland deel uitmaakt van de NAVO en lid is van de Europese Unie.

Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.

LEES OOK: Deze 20-jarige Noorse is de jongste miljardair ter wereld