• Microsoft brengt op 10 september zijn eerste opvouwbare telefoon op de markt: de Surface Duo.
  • Anders dan bij andere vouwtelefoons blijven de schermen fysiek van elkaar gescheiden als de telefoon helemaal geopend is, maar ze kunnen wel samenwerken als één scherm.
  • De Surface Duo gaat in de VS 1.399 dollar kosten. Het is nog niet bekend of en wanneer het toestel ook naar Nederland komt.

Grote smartphonemakers als Samsung, Huawei en Motorola krijgen er een concurrent bij op de markt voor vouwtelefoons: Microsoft.

Het bedrijf liet in oktober 2019 al de Surface Duo zien, een smartphone met twee gescheiden schermen. Woensdag kondigde het softwarebedrijf aan dat het toestel nu ook echt in de verkoop gaat.

De telefoon komt op 10 september officieel op de Amerikaanse markt en is vanaf deze week te bestellen. Of het toestel later ook naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.

De Surface Duo is de eerste belangrijke stap op de smartphonemarkt voor Microsoft sinds het bedrijf afscheid nam van zijn eigen besturingssysteem Windows Phone. Microsoft zet de Surface Duo in de markt voor mensen die vaak multitasken op hun mobiele apparaat.

Zoals de naam als aangeeft bestaat de Surface Duo uit twee AMOLED-schermen van 5,6 inch die aan elkaar verbonden zijn met een soepel functionerend 360-gradenscharnier.

Anders dan andere vouwtelefoons blijven de schermen fysiek van elkaar gescheiden als de telefoon helemaal geopend is, maar volgens Microsoft functioneren ze wel als een groot scherm van 8,1 inch. Microsoft spreekt van de dunste opvouwbare telefoon die er is.

Hij draait op Android en kan op de verschillende schermen apps apart van elkaar openen of juist één app over de twee schermen draaien.

Microsoft is het zoveelste grote techbedrijf dat inzet op opvouwbare apparaten die de voordelen van smartphones en tablets met elkaar combineren. Samsung kondigde onlangs de Galaxy Z Fold 2 aan, zijn derde vouwtelefoon. Die heeft net als de Surface Duo ook een schelpvormig ontwerp, maar verschilt verder in veel opzichten van de nieuwe telefoon van Microsoft.

Huawei kwam in 2019 ook met haar eerste vouwtelefoon: de Mate X met flexibele schermen die naar buiten toe gebogen kunnen worden, bijna zoals papier. En Motorola heeft zijn Razr-telefoon van het begin van deze eeuw afgelopen november nieuw leven ingeblazen als opvouwbare telefoon.

Microsoft pakt het anders aan, met twee losse schermen. Daardoor kan het bedrijf dikker glas gebruiken voor de displays en kan dezelfde Surface-pen worden gebruikt als die voor tablets.

Toch blijft het de vraag of consumenten zitten te wachten op opvouwbare telefoons. De smartphonemarkt als geheel lijkt zich weg te bewegen van apparaten boven de 1.000 euro en zich meer te richten op het middensegment. Volgens marktonderzoeksbureau Gartner zullen opvouwbare telefoons in 2023 slechts 5 procent uitmaken van de markt voor hoogwaardige smartphones.

Bekijk hier hoe de Surface Duo werkt.


De Surface Duo van Microsoft gaat open en dicht als een boek. Anders dan de Galaxy Fold en de Galaxy Z Fold 2 van Samsung zit er geen scherm aan de buitenkant van het apparaat.

Foto: Microsoft

Omdat de Duo een scharnier van 360 graden heeft kan hij op verschillende manieren worden gebruikt. Je kan hem verticaal houden als een boek, hem half openen als een laptop, helemaal als een tablet, hem helemaal omvouwen zodat hij ongeveer net zo groot is als een smartphone of hem helemaal terugvouwen als een tent.

Het apparaat draait op twee accu’s, volgens Microsoft ruim voldoende om de dag mee door te komen.


Volgens Microsoft kan de telefoon op een intelligente manier apps en toepassingen verdelen over beide schermen.

Foto: Microsoft

Op de afbeelding hierboven zie je bijvoorbeeld een berichtenscherm aan de bovenkant, terwijl het onderste scherm is veranderd in een toetsenbord.


Dat geldt ook voor het aanklikken van links in apps..

Foto: Microsoft

Als je bijvoorbeeld een route selecteert in de hiking-app AllTrails, dan wordt die route op het tweede scherm getoond in Google Maps. Volgens Microsoft gebeurt dat automatisch, zonder dat softwareontwikkelaars daar speciale aanpassingen voor hoeven te doen.


Met de Surface Duo kan je of twee apps naast elkaar draaien of eentje over beide schermen .

Foto: Microsoft

Zoals hierboven te zien is, kan je ook inhoud van het ene naar het andere scherm kopiëren.


Voor het succes van de Surface Duo is het van groot belang of de twee schermen echt zo goed samenwerken als Microsoft beweert.

Foto: Microsoft

Het scharnier van de Duo valt veel meer op dan de vouw in bijvoorbeeld de Galaxy Fold. Maar met twee volledige schermen kan multitasken weleens beter gaan op het Microsoft-apparaat.

Op basis van wat we hebben gezien heeft Microsoft goed nagedacht over het optimaliseren van de app-ervaring over beide schermen. Het bedrijf wil duidelijk dat de Surface Duo meer is dan slechts twee aan elkaar gekoppelde schermen en heeft goed nagedacht over hoe mensen gebruik zullen maken van de extra ruimte.


De Surface Duo komt op de markt op het moment dat peperdure smartphones uit de gratie raken.

Foto: Microsoft

Goedkopere smartphones en toestellen in het middensegment zijn populairder, zeker nu de economische onzekerheid toeneemt door de coronapandemie. Het aanbod aan goedkopere toestellen is ook steeds rijker.

Dat kan het moeilijk maken de Surface Duo aan de man te brengen, zeker omdat het niet over topspecificaties beschikt. Zo is er geen ondersteuning voor 5G, draait hij op een iets oudere Qualcomm-processor en heeft hij een 11 megapixel-camera, terwijl bedrijven als Samsung al 108 megapixel-sensoren in hun toptelefoons stoppen.

Maar als je belangstelling hebt voor de Surface Duo is dat waarschijnlijk niet omdat je op zoek bent naar de krachtigste telefoon of de beste camera, maar naar een apparaat dat de beste eigenschappen van een smartphone en een tablet combineert zonder onhandig te worden.

Of de nieuwe smartphone van Microsoft een succes wordt, valt nog te bezien. Maar het op de markt brengen van de Surface Duo benadrukt in elk geval nog maar eens dat techgiganten geloof hebben in opvouwbare telefoons.

Lees meer over smartphones: