• Samsung heeft woensdag de Galaxy Z Fold 2 gepresenteerd. Het opvouwbare toestel volgt de eerste Galaxy Fold op die vorig jaar met veel problemen kampte.
  • Het scherm van de Galaxy Fold 2 is een stuk groter en steviger dan dat van zijn voorganger.
  • Wanneer het nieuwe toestel precies op de markt komt en hoeveel het gaat kosten is nog niet bekend.

Samsung heeft woensdag de Galaxy Z Fold 2 gepresenteerd, de opvolger van de ruim 2.000 euro kostende eerste opvouwbare Galaxy Fold, die direct na de introductie begin vorig jaar extreem kwetsbaar bleek.

Een van de grootste verbeteringen van de tweede generatie Fold is het grotere scherm aan de buitenkant. Als de Z Fold 2 is opgevouwen is het scherm 6,2 inch groot, een enorme verbetering ten opzichte van de 4,6 inch van zijn voorganger. Van binnen heeft de nieuwe Galaxy Z Fold 2 een schermgrootte van 7,6 inch, vergelijkbaar met een kleine tablet.

Het kleine scherm van de eerste Galaxy Fold was – naast het snelle breken – een van de belangrijkste klachten over het eerste toestel. Het schermpje werd als veel te klein en daardoor vrijwel nutteloos ervaren.

Ook zegt Samsung verbeteringen te hebben aangebracht in het ontwerp, waardoor de telefoon steviger is. Er zijn volgens het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern meer dan honderd verschillende ideeën getest om te voorkomen dat er vuil kan binnendringen in de telefoon. Een nieuw mechanisme bij het scharnier moet voorkomen dat vuil en stof het scherm beschadigt.

Samsung heeft nog niet bekendgemaakt hoe duur de Galaxy Z Fold 2 wordt en wanneer hij op de markt komt. Op 1 september wordt daar meer informatie over verwacht en begint ook de voorverkoop van de nieuwe opvouwbare telefoon.

De vraag is of het toestel zo duur blijft als zijn voorganger, zeker nu concurrenten als Apple en Google steeds meer mikken op beter betaalbare telefoons van flink onder de 1.000 euro. De Galaxy Z Fold 2 zal in twee kleuren beschikbaar: Mystic Bronze en Mystic Black.

De mislukte introductie van de eerste Galaxy Fold

De eerste Galaxy Fold werd in februari 2019 gepresenteerd, maar nog voor het begin van de verkoop moest de smartphone al van de markt worden gehaald na gebreken die journalisten hadden geconstateerd. Vooral het scherm en de scharnier gingen snel kapot.

Nadat die problemen waren opgelost, werd de telefoon met maanden vertraging alsnog beschikbaar voor consumenten. De verbeterde versie van die telefoon kwam begin dit jaar ook op de Nederlandse markt voor 2.020 euro.

Eerder dit jaar presenteerde Samsung een goedkopere opvouwbare telefoon: de Galaxy Z Flip. Dat toestel kost ruim 500 euro minder dan de eerste Fold, maar mist volgens Business Insider-reviewer Dave Smith de wow-factor. Het probleem met de Galaxy Z Flip is dat je voortdurend de vouw in het midden van het scherm aanraakt.

De woensdag gepresenteerde Galaxy Z Fold 2 heeft net als de Flip een glazen scherm in plaats van een plastic scherm en kan ook in verschillende hoeken opengeklapt blijven.

LEES OOK: Het fiasco met de opvouwbare Samsung Galaxy Fold is het perfecte excuus voor Apple om nooit haantje de voorste te zijn in een nieuwe markt