Twee op de vijf werknemers is ontevreden over de koffie op kantoor. Maar bij Microsoft Nederland zal het personeel waarschijnlijk niet klagen. Daar komt luxe koffie uit een kraan die je bedient met een iPad.

De nieuwe koffiemachine is geïnstalleerd tijdens de omvangrijke verbouwing van het kantoor op het Schipholterrein, die zo’n tien maanden heeft geduurd. Een van de hoofddoelen was om het stressniveau van werknemers te verlagen. Uit tevredenheidsonderzoek bleek dat de werk-privébalans verstoord was.

Begin dit jaar ging het kantoor tien weken lang dicht. Microsoft-personeel deed zijn werk bij klanten of partners, of in de flexibele kantoorruimtes van Spaces, waar Microsoft een samenwerking mee heeft.

“Wat ik toen het meeste miste was het directe contact met collega’s. Het kletsen bij de koffieautomaat”, zegt Hans van der Meer, die al sinds 1991 bij Microsoft werkt. “Het was een experiment. We werden echt gedwongen om na te denken over hoe we onze tijd indelen.”

Het vernieuwde kantoor is ingedeeld in drie zones: een stilteruimte, een ‘collaboration room’ en de ‘social hub’. Dat laatste is een soort gemeenschappelijke koffieruimte, bedoeld om tussendoor tot rust te komen. Er staan comfortabele banken, een ronde eettafel en in de toekomst wordt er waarschijnlijk muziek gedraaid.

Business Insider mocht eind oktober een kijkje nemen. Wat meteen opviel was de Quooker-achtige kraan in de social hub. Daar komt geen kokend water uit, maar koffie. Werknemers kunnen op een iPad hun keuze invoeren: gewone koffie, espresso, cappuccino of bijvoorbeeld een flat white. Zet een beker – liefst je eigen – onder de kraan, en drinken maar.

Na even googelen blijkt het te gaan om een TopBrewer van het Deense merk Scanomat. In Nederland wordt deze koffiekraan verkocht door TopBrewer Nederland, een initiatief van Brandsma Koffie uit Bolsward. En daarmee heeft het Friese familiebedrijf behoorlijk succes.

“Het slaat enorm aan. Vooral op de Amsterdamse Zuidas”, zegt directeur Menno Brandsma tegen de Leeuwarder Courant. “We groeien daarmee zo’n 50 procent per jaar. We hebben Google en Microsoft als klant. Nu is er ook al vraag van buiten België en Nederland, maar voorlopig houden we het hier op. Zo kunnen we het bijhouden.”

De TopBrewer is een roestvrijstalen kraan die wordt ingebouwd in een tafel- of keukenblad. Alle technologie, waaronder het kleinste melkschuimertje ter wereld, is verstopt. Een cappuccino zetten duurt ongeveer dertig seconden en het apparaat reinigt daarna zichzelf.

Er zijn ook TopBrewers verkrijgbaar die vruchtensap, ijskoffie en bronwater serveren.

Goedkoop is de TopBrewer niet. De standaardversie kost 12.000 euro. En met installatie, onderhoudscontract en enkele extraatjes kom je al gauw uit ver boven de 15.000 euro. Maar dan ben je wel de eigenaar van de natte droom van elke koffiefanaat.

Nieuwsgierig naar het nieuwe Microsoft-kantoor? Bekijk dan de rondleiding die wij kregen door het gebouw »