Samsung heeft drie versies van de Galaxy S10 gepresenteerd tijdens zijn Unpacked-evenement in San Francisco, en ik heb ze allemaal even in handen gehad.

De toestellen zien er opnieuw fantastisch uit en hebben een hoop nieuwe snufjes. Het is zeker een stap vooruit vergeleken met de Galaxy S9.

Samsung kondigde ook de Galaxy S10 5G aan, een smartphone met een nog groter scherm die overweg kan met de nieuwe 5g-netwerken voor mobiel internet. (Die komt helaas niet naar de Benelux).

De nieuwe Galaxy Fold met opvouwbaar scherm had Samsung niet klaargelegd om uit te proberen. Dat toestel moet vanaf 3 mei in de winkel liggen voor een prijs van bijna 2.000 dollar.

Dit zijn mijn indrukken van de Galaxy S10, de Galaxy S10+ en de Galaxy S10e:


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Galaxy S10 heeft een mini-jackingang. Zo'n beetje het laatste toptoestel waar je je oortjes of koptelefoon nog gewoon in kunt pluggen.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Zo ziet de nieuwe Galaxy S10-lijn er overigens uit, met van links naar rechts de Galaxy S10e, de Galaxy S10 en de Galaxy S10+.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Het ontwerp en de bouwkwaliteit zijn opnieuw subliem. De topmodellen van Samsung zijn misschien wel de mooiste smartphones die je op dit moment kunt kopen. Wel voelen ze iets dikker aan dan directe concurrenten als de iPhone en de Pixel-telefoons van Google. Het toestel zo dun mogelijk maken lijkt geen prioriteit voor Samsung.

Samsung staat bekend om zijn uitstekende schermen en wat dat betreft stelt de S10 niet teleur. Kleuren spatten van het OLED-scherm af en het contrast is hoog.

De S10 heeft geen 'notch' voor de selfiecamera zoals de iPhone Xs. Samsung heeft ervoor gekozen om rechtsboven een gat in het scherm te maken. Dit ziet er elegant uit en is in de praktijk nauwelijks storend. De rest van de sensoren zijn weggewerkt achter het display.

Dit zijn de specificaties van de schermen:

  • De Galaxy S10e heeft een plat scherm van 5,8 inch met een resolutie van 2280 x 1080 pixels.
  • De Galaxy S10 heeft een 6,1-inchscherm met afgeronde randen en een resolutie van 3040 x 1440 pixels.
  • De Galaxy S10+ heeft een 6,4-inchscherm met afgeronde randen, ook met een resolutie van 3040 x 1440 pixels.

De Galaxy S10e is net iets minder luxe dan de normale Galaxy S10. Het scherm loopt niet af aan de zijkanten en de zwarte randen rondom zijn net iets dikker.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Wat Apple met de iPhone XR heeft gedaan doet Samsung nu met de Galaxy S10e: een goedkopere uitvoering van het topmodel uitbrengen. Niet onlogisch, aangezien de prijzen voor de allerbeste toestellen tegenwoordig boven de 1.000 euro uitkomen.


Het cameragat lijkt geen groot obstakel om apps te gebruiken of bij het bekijken van video's.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Als je geen last had van de 'notch', zal ook het gat in het scherm je al vrij snel niet meer opvallen. Het zit hoogstens een beetje in de weg bij de notificatiebalk.

En als je video's bekijkt op volledig scherm zie je het cameragat ook goed zitten:


Alleen de Galaxy S10+ heeft twee camera's aan de voorzijde — de normale S10 en de S10e moeten het doen met een enkele selfiecamera.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S10+ heeft een reguliere selfiecamera met een beeldhoek van 80 graden, maar ook eentje iets wijdere van 90 graden. Zo kun je toch een selfie maken van een groep mensen als je de camera niet zover van je vandaan kunt houden.

De tweede camera helpt ook om beter diepte in te schatten, zodat de achtergrond in de portretmodus mooi vervaagd. De S10 en S10e kunnen dit ook, maar doen dit met software. Of dit in de praktijk een groot verschil oplevert, moet blijken als we de toestellen langer hebben getest.


De Galaxy S10 en S10+ hebben beide drie camera's aan de achterkant, terwijl de S10e twee lenzen heeft.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Alle drie de toestellen hebben een normale camera van 12 megapixels met een beeldhoek van 77 graden en een 16-megapixel groothoeklens van 123 graden.

galaxy s10 camera

De Galaxy S10 en S10+ hebben nog een extra 12-megapixellens met 2x optische zoom. De Galaxy S10e kan ook inzoomen, maar alleen digitaal.


De Galaxy S10 is verkrijgbaar in het wit...

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

... zwart ...

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

... blauw ...

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

... en mijn persoonlijke favoriet, 'flamingoroze'.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De drie toestellen hebben onder de motorkap de eigen Exynos 9820-processor van Samsung.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S10-telefoons voelen vlot aan, maar dat mag ook wel voor dergelijke toptoestellen. De S10e heeft 6 GB RAM, en de S10 en S10+ beschikken standaard over 8 GB aan werkgeheugen. De duurste versie van het Plus-model met 1 TB aan opslag heeft zelfs 12 GB RAM.

Dat de S10 soepel aanvoelt, komt mede door het nieuwe One UI, de softwarelaag die Samsung zelf aan Android heeft toegevoegd. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de verwarrende, ronduit lelijke interface die Samsung in het verleden meeleverde.

Qua opslag heeft elk model standaard 128 GB, maar dat is uit te breiden:

  • De Galaxy S10 is tegen een meerprijs met 512 GB verkrijgbaar.
  • De Galaxy S10+ is ook beschikbaar met 512 GB en 1 TB aan opslag.

Via het geheugenkaartslot kun je daar nog maximaal 512 GB aan toevoegen via een sd-kaart.


De vingerafdrukscanner is bij de Galaxy S10 en S10+ achter het scherm gestopt.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De vingerafdrukscanner zit niet meer aan de achterkant naast de camera, waar-ie vaak moeilijk bereikbaar was. Hij zit weer aan de voorkant, maar dit keer achter het scherm. Samsung gebruikt daarvoor een scanner die werkt met ultrasoon geluid.

Onder meer OnePlus heeft de vingerafdrukscanner ook achter het display verstopt, maar dat is een optische scanner die tussen de pixels van het scherm doorkijkt. Dat werkt in de praktijk niet optimaal. De vingerafdrukscanner van de S10 werkt vlot, zelfs met een natte vinger.

Overigens heeft Samsung de irisscanner – toch een belangrijke manier om je telefoon te ontgrendelen op eerdere Galaxy S-toestellen – nu volledig achterwege gelaten.


De goedkopere Galaxy S10e heeft geen vingerafdrukscanner achter het scherm, maar een traditionele, capacitieve sensor die is ingebouwd in de powerknop aan de zijkant.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Draadloos opladen kan ook met de Galaxy S10, maar de toestellen kunnen ook zelf als oplaadmat fungeren.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S10e heeft een accu van 3.100 mAh, de Galaxy S10 eentje van 3.400 mAh en de S10+ heeft maar liefst een batterij van 4.100 mAh aan boord.

Alle toestellen zijn draadloos op te laden, maar met de S10-telefoons kun je ook andere draadloos oplaadbare apparaten weer van stroom voorzien. Zoals de nieuwe Galaxy-smartwatches en de Galaxy Buds, de draadloze oordopjes van Samsung.


En dit zijn ze dan, de Galaxy Buds. Samsungs antwoord op de AirPods van Apple.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy Buds kosten 150 euro. Dat is inclusief de bijgeleverde houder, waarmee je de oordopjes onderweg op kunt laden. En die houder kun je dus weer opladen door 'm achter op een Galaxy S10-telefoon te leggen.

Lees hier meer over de Galaxy Buds, die een ding kunnen die de AirPods niet kunnen.


De Galaxy S10, Galaxy S10+ en Galaxy S10e zijn vanaf 8 maart verkrijgbaar.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Vanaf 21 februari kun je de drie modellen alvast bestellen. Doe je dat, dan krijg je de Galaxy Buds er gratis bij.

Dit zijn de prijzen voor de nieuwe Galaxy-telefoons:

  • Galaxy S10e 6 GB/128 GB: 749 euro
  • Galaxy S10 8 GB/128 GB: 899 euro
  • Galaxy S10 8 GB/512 GB: 1.149 euro
  • Galaxy S10+ 8 GB/128 GB: 999 euro
  • Galaxy S10+ 8 GB/512 GB: 1.249 euro
  • Galaxy S10+ 12 GB/1 TB: 1.599 euro