De iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR. Dat zijn de drie nieuwe toestellen die Apple woensdag presenteerde.

De iPhone XS en XS Max zijn de opvolgers van de iPhone X van vorig jaar. Voor deze toptoestellen moet je flink in de buidel tasten, met respectievelijk een prijskaartje van 1.159 euro en 1.259 euro.

De iPhone XR is de goedkopere versie met iets minder mogelijkheden. Zo heeft dit toestel een LCD- in plaats van een OLED-scherm en zit er aan de achterkant maar één cameralens. Dat merk je in de prijs: de telefoon kost 859 euro.

Alle drie de telefoons lijken erg op elkaar. In de onderstaande tabel zijn alle specificaties, prijzen en leverdata op een rij gezet:

 

Overigens heeft Apple ook vier telefoons uit de handel gehaald. De iPhone X, iPhone 6S, iPhone 6S Plus en –helaas, helaas – de iPhone SE zijn voortaan niet meer te koop.

Vooral dat laatste is jammer voor de liefhebbers van een klein toestel. De iPhone SE had een scherm van 4 inch en was daardoor erg handzaam en relatief goedkoop.

De goedkoopste iPhone die je nu kunt kopen is de iPhone 7, met een prijskaartje van 529 euro. Daarna komen de iPhone 7 Plus (659 euro), iPhone 8 (689 euro) en de iPhone 8 Plus (799 euro).

Overigens zijn er volop geruchten over een iPhone SE 2, dus misschien dat Apple het komende jaar alsnog met een opvolger van het kleine toestel komt.

Naast iPhone XS ook nieuwe Apple Watch

Apple onthulde woensdag verder een nieuwe versie van de Apple Watch. Het slimme horloge heeft een nieuw ontwerp, met een scherm dat van rand tot rand loopt. Het display is daardoor ruim 30 procent groter, maar de behuizing is nagenoeg hetzelfde als de vorige modellen.

De Apple Watch Series 4 is vanaf 14 september te bestellen en wordt vanaf 21 september geleverd. De kleine versie met 40 mm-kast kost 429 euro, de grotere variant 459 euro.

De Apple Watch met 4G-internet komt nog niet naar Nederland.

LEES OOK: iOS 12 komt op 17 september uit – dit zijn de 15 belangrijkste veranderingen voor je iPhone