Hoewel het ooit het nieuwste van het nieuwste was, zijn draadloze opladers de laatste jaren steeds meer ingeburgerd als accessoire voor je smartphone. In eerste instantie zijn vooral door Samsung de opladers wijdverspreid geraakt, en andere telefoonmakers hebben ingehaakt op dat succes, zoals Apple met de iPhone 8 en de X-modellen.

Maar het kan lastig zijn om een geschikte draadloze oplader te kiezen. Het aanbod is heel groot en het is lastig aan te geven waarin ze precies verschillen. Bovendien moet je eerst maar zien te bepalen of er wel een goede reden is om te switchen naar draadloos opladen.

Zo kun je bepalen of draadloos opladen iets voor jou is en hoe je het best een oplader kunt kiezen.


Draadloos opladen werkt als volgt:

Foto: Hollis Johnson

Draadloos opladen kennen de meeste mensen wel van de elektrische tandenborstel. Met smartphones werkt het op dezelfde manier.

Het opladen gebeurt via elektromagnetische inductie, waarbij energie wordt overgedragen via een magnetisch veld. Dat werkt zo: in de lader zit een spoel, waar een stroom doorheen loopt. Dat wekt een magnetisch veld op, waardoor er een stroom gaat lopen in een tweede spoel, die onderdeel is van een gesloten elektrisch circuit (zoals een batterij in een smartphone).

De grootte van de spoelen is daar uitermate belangrijk bij. Een grotere spoel is krachtiger en daardoor kan het op te laden apparaat zich verder van de oplader bevinden. Met kleinere spoelen, zoals in een telefoonoplader, moet de telefoon zich vrij dicht bij de oplader bevinden om opgeladen te kunnen worden.

Voor draadloos opladen is de Qi-standaard ontwikkeld, waar de meeste smartphonefabrikanten gebruik van maken. Hoe die technologie verschilt van andere manieren van draadloos opladen, is niet belangrijk. Onthoud gewoon de naam Qi en koop een draadloze oplader met het Qi-logo erop.


Er zitten de nodige voordelen aan een draadloze oplader.

Foto: Google

Het eerste voordeel ligt voor de hand: draadloos oplader is makkelijk in gebruik. Je legt je telefoon op de oplaadmat en hij wordt opgeladen. Je kunt ook makkelijker je notificaties bekijken of een berichtje sturen zonder de kabel eruit te halen.

Daarnaast houd je met een draadloze oplader een telefooningang vrij. Veel smartphonegebruikers moeten kiezen tussen het opladen van hun telefoon en het gebruiken van een adapter voor een koptelefoon. Met een draadloze oplader kun je de dongle of de koptelefoon ingeplugd houden, terwijl de batterij wordt opgeladen.

Sommige draadloze apparaten vervullen ook een dubbelrol als telefoonstandaard. Zo kun je zonder je toestel in je handen te houden kijken naar filmpjes of videobellen met je vrienden.


Maar er zijn ook nadelen.

Foto: Anker

De oplaadtijd is het grootste verschil tussen draadloze en gewone opladers. Hoewel die afhangt van het wattage van je adapter is draadloos opladen in de regel langzamer dan opladen aan een kabel; de draadloze technologie is nog niet zo efficiënt. Sommige draadloze opladers kunnen 'snelladen' met een adapter met een hoger wattage, maar dan nog zijn ze niet zo snel als een snellaadsysteem met kabel.

Je verliest ook wat mobiliteit met een draadloos systeem, aangezien je gebonden bent aan de plek van de oplaadmat of oplaadhouder. De meeste mensen leggen dat matje of houder op hun nachtkastje, hun bureau of op een tafel.


Als je besloten hebt een draadloze oplader te kopen, welke kies je dan?

Foto: Justin Sullivan/Getty

Hier wordt het moeilijk, want er zijn op dit moment veel draadloze opladers op de markt. De meeste zien er precies hetzelfde uit en de verschillen zijn niet meteen duidelijk.

De eerste afweging die je moet maken heeft te maken met de soort telefoon die je hebt. Sommige fabrikanten hebben hun modellen geoptimaliseerd voor verschillende soorten stroom. Als je niet oplet, zit je met een draadloze oplader en een stroomadapter die sterker zijn dan je nodig hebt, en heb je onnodig veel geld uitgegeven.

De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan. Je kunt het best in de handleiding van je telefoon opzoeken wat de capaciteit is voor draadloos opladen. Houd daarbij in gedachten dat niet elke draadloze oplader met een snelle stroomadapter wordt geleverd, en dat je die dus mogelijk apart moet kopen.


Als je niet supersnel hoeft te laden, is een oplader van 5 watt voldoende.

Foto: Choetech

Dat zijn over het algemeen de goedkoopste modellen en ze werken waarschijnlijk met de meeste telefoons. Omdat het om slechts 5 watt gaat, heb je geen speciale stroomadapter nodig.


Met een iPhone kun je maximaal 7,5 watt gebruiken om op te laden, dus krachtiger dan dat is nergens voor nodig.

Belkin

iPhone-bezitters die zo snel mogelijk willen draadloos willen opladen moeten een model voor 7,5 watt kopen, nadat ze hebben gecontroleerd of hun type iPhone überhaupt geschikt is voor draadloos opladen. De Belkin Boost Up Qi Wireless Charging Pad is speciaal ontworpen voor de iPhone en levert 7,5 watt oplaadkracht en kost in Nederland 25 tot 35 euro, maar er zijn genoeg andere opties.


Sommige Android-telefoons kunnen tot 15 watt draadloos opladen, maar voor zo'n hoog wattage heb je wel een bijpassende stroomadapter nodig. De meeste opladers adverteren met 10 watt als hoogste oplaadcapaciteit.

 

Zens

Deze snelle draadloze oplader van Zens heeft een capaciteit van 15 watt en is in Nederland te koop voor 50 euro. Hij kan tevens dienen als standaard om filmpjes te kijken als je telefoon aan het opladen is of als wekker naast je bed.