• Na ruim vijf jaar draagt Manon van Essen het stokje bij Magioni over aan een opvolger.
  • Magioni maakt kant-en-klare groentepizza’s en werd in 2019 overgenomen door Dr. Oetker.
  • Van Essen richt zich verder op haar werk als investeerder bij het fonds Foodture Rebels.

Het pizzabodemavontuur van Manon van Essen zit erop. Na ruim vijf jaar stopt ze als hoofd van Magioni, schrijft ze op Instagram.

“Van bloemkool snijden in de keuken en geen geld hebben voor een treinkaartje naar Albert Heijn naar het best verkopende pizzabodemmerk van Nederland”, aldus Van Essen. “Ik kon het wel dromen, maar dat wij het hebben bereikt kan ik bijna niet geloven. Ik heb non-stop gewerkt aan ons doel, heel veel genoten en nog veel meer geleerd.”

Magioni is in 2015 opgericht door Van Essen. De pizzabodems bevatten minstens 32 procent groenten waardoor de voedingswaarden hoger zijn dan bij een traditionele pizza.

Ze begon op haar twintigste met ondernemen met de app Handwriter (PrintPersonal) die handgeschreven letters omzet in digitale versies. Maar na vier jaar kwam Van Essen tot de conclusie dat het ietwat teruggetrokken bestaan van een app-ontwikkelaar haar niet helemaal lag, zei ze in gesprek met Business Insider.

Al snel kwam ze met het idee voor pizzabodems van groente op de proppen. "Iedereen streeft naar een gezonde levensstijl, maar dat gaat altijd over dingen laten staan. Ik wilde mensen helpen gezond eten leuk te maken. In die zin is Magioni ontstaan uit eigen ongenoegen", aldus Van Essen.

Doorbraak bij Albert Heijn

Eerst maakte en verkocht ze de groentepizza's zelf en stond ze in een pizzeria, maar ze realiseerde zich al snel dat dat niet schaalbaar was. In 2016 lukte het haar om Ahold te overtuigen. Ze mocht haar pizzabodems in twintig Albert Heijn-winkels in de schappen leggen als proef.

De proef bij Albert Heijn werd een succes. “Magioni werd een hype nadat RTL Boulevard aandacht aan ons besteedde. Daar hebben we veel aan gehad”, zei Van Essen. “De productie steeg naar ongeveer duizend pizza’s per dag.”

Inmiddels maakt Magioni ongeveer 20.000 groentepizza's per dag en is het merk verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Dankzij de overname door pizza-grootmacht Dr. Oetker in 2019 is het bedrijf ook flink gegroeid in België en Duitsland.

Van Essen draagt haar taken over aan Lisa Veen, die sinds maart 2020 bij het bedrijf werkt. Hiervoor was Veen werkzaam bij Kraft Heinz.

Van Essen gaat zich richten op haar werk als investeerder bij Foodture Rebels, een fonds dat ze samen is gestart met onder meer de oprichters van plantaardig zuivelmerk Abbot Kinney's. "En ik zal als founder altijd betrokken blijven bij het merk. Applaudisseren aan de zijlijn bij elke mijlpaal", schrijft Van Essen.

[activecampaign form=30]

Lees meer over succesvolle ondernemers: