Met zijn ongekende Elfstedenzwemtocht haalde Maarten van der Weijden afgelopen week 5,1 miljoen euro op voor onderzoek naar kankergenezing. Vorig jaar, toen hij zijn poging de elf Friese steden langs te zwemmen moest staken, haalde hij ook al meer dan 3 miljoen euro op.

Het eerste doel van het geld is bekend, zo schrijft het AD. Ruim 1 miljoen euro gaat naar het UMC Utrecht.

Het medisch centrum wil onderzoeken of darmkankerpatiënten baat hebben bij aanvullende chemokuren na een operatie. Tot dusver blijkt chemo slechts bij 2 op 10 patiënten aan te slaan, terwijl de behandeling wel heel zwaar is. De overgrote meerderheid ontvangt de chemokuren dus voor niets. Onderzoekers willen nu een bloedtest ontwikkelen die kan voorspellen of een patiënt iets aan een chemokuur kan hebben.

Van der Weijden kreeg zelf te maken met leukemie in 2001. Het behandelingsproces duurde twee jaar en sindsdien zet hij zich in voor meer onderzoek naar kankergenezing. Nadat hij genezen was verklaard, begon hij weer met zwemmen – en was prompt succesvol. In 2008 pakte hij een gouden plak op de Olympische Spelen in Beijing.

Om meer aandacht te vragen voor kanker, zwom Van der Weijden in 2004 al het IJsselmeer over. Dat leverde 20.000 euro op voor KWF Kankerbestrijding. Hij heeft dus al heel wat geld opgehaald voor onderzoek naar kanker, en dat helpt hem goed bij zijn eigen onderneming.

Al tien jaar ondernemer

De kampioen zwemt namelijk niet alleen om geld op te halen, hij werkt ook als professional. Sinds hij tien jaar geleden stopte met zwemmen, is hij ondernemer. Hij geeft lezingen over zijn levensverhaal en staat daarmee ingeschreven bij meerdere sprekersbureaus, zo meldt RTL Z.

De bureaus willen geen van allen prijsgeven hoeveel een specifieke spreker betaald krijgt per evenement, maar de bedragen lopen snel op. Bureau De Spreker spreekt van "meer dan 4.000 euro", Quality Bookings rept van een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro. Het Sprekers Buro zit ook ongeveer in die bandbreedte: tussen de 5.000 en 7.500 euro.

"Juli en augustus zijn traditiegetrouw rustige maanden, maar in het najaar kan Maarten profiteren van de aandacht die hij nu heeft", zegt Maartje IJzerman, directeur van het Sprekershuys tegen RTL Z. "Maarten is überhaupt een veelgevraagd spreker, maar de Elfstedenzwemtocht is zeker van invloed."

Bovendien is Van der Weijden niet alleen goed in zwemmen, maar juist ook in publiek spreken. "Het is een fantastische spreker", zegt IJzerman. "Hij heeft een mooi en pakkend verhaal over onderwerpen die iedereen raken."

Lees meer over ondernemen: