De inflatie in Nederland is in maart gestegen naar 3,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming.

Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.

in onderstaande grafiek van het CBS valt te zien dat de inflatie sinds afgelopen oktober alweer aan een voorzichtige opmars bezig is. In 2022 en het grootste deel van 2023 was deze torenhoog, met volgens de rekenmethode van het CBS een hoogtepunt van 14,5 procent in september 2022.

CBS

Flinke prijsstijgingen brandstoffen stuwen inflatie

De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp.

De afgelopen tijd zijn benzine en diesel duurder geworden voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in zo'n vijf maanden.

In onderstaande tabel zie je dat de energieprijzen voor brandstof in één maand tijd razendsnel zijn gestegen, terwijl die voor andere productgroepen maar mondjesmaat stegen.

CBS

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later in de ochtend ook met een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone in de afgelopen maand. De inflatie in het eurogebied bedroeg in februari 2,6 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB), die de rente eerder flink opvoerde om de hoge inflatie te bestrijden, heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Volgende week vergadert de centrale bank in Frankfurt weer over de rente. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de vergadering in juni met een eerste renteverlaging zal komen.

LEES OOK: Beschikbaar inkomen Nederlanders stijgt in 2023, ook als je inflatie meetelt: vooral door hogere cao-lonen