Wil jij jezelf bewijzen? Aan je baas laten zien dat je goed bent in je werk?

Dat zou uiteindelijk juist tegen je kunnen werken, zegt HR-leidinggevende Sarah Wagener. Zij ziet dat jonge professionals vaak een houding hebben die hun eigen succes ondermijnt.

“We willen alles perfect doen om zo onszelf te bewijzen”, zegt ze tegen Business Insider. Maar het probleem is dat helemaal niemand perfect is. “Door perfect te willen zijn, werp je dus blinde vlekken en barrières voor jezelf op en maak je het jezelf moeilijker om je verder te ontwikkelen.”

Wagener is op dit moment de chief people officer bij maaltijdbezorger DoorDash. Hiervoor werkte ze als leidinggevende bij Pandora en bij Facebook. Ze zegt dat mensen vaak bang zijn om hun baas om hulp te vragen, terwijl dat juist in hun voordeel kan werken.

“Als je voor je baas probeert te doen alsof alles goed gaat”, zegt Wagener, “zal hij of zij je niet kunnen helpen als iets je niet lukt. En je baas kan dan ook niet meedenken over je ontwikkeling.”

Het is dus beter om openhartig te zijn. Zit je ergens mee? Zeg dat dan ook gewoon.

Volgens Wagener kun je het best iets zeggen als: "Dit valt me zwaarder dan ik dacht. Hoe zou ik dat het beste kunnen aanpakken?"

Een oplettende baas

Het advies van Wagener doet denken aan een anekdote van Beth Comstock, voormalig marketingdirecteur bij General Electric. Toen zij nog jong was, zei de toenmalige CEO van het bedrijf tegen haar dat ze zelfverzekerder moest zijn.

Tegen Business Insider vertelde Comstock dat ze het gesprek eerst even liet bezinken, maar dat ze daarna de CEO om hulp vroeg. Vanaf dat moment lette haar baas goed op haar tijdens vergaderingen. Zodra hij zag dat ze aarzelde om iets te zeggen, zei hij simpelweg: "Beth, wat vind jij ervan?"

Doordat Comstock wist dat de CEO dat met goede bedoelingen deed, wilde ze graag haar best voor hem doen. En daardoor wist haar baas ook weer dat zij aan haar zelfvertrouwen werkte.

Helaas heeft niet ieder bedrijf een cultuur waarin je zo makkelijk om hulp kan vragen, dus het is goed om eerst uit te zoeken hoe dat meestal bij jouw bedrijf gaat. Maar in de meeste gevallen zullen leidinggevenden hun werknemers graag willen helpen.

Wagener: "Het vragen om hulp is een teken van kracht. Het is een teken dat iemand wil groeien en aan zichzelf wil werken."

Lees ook: