IKEA gaat voor duurzaam – ook in het restaurant. Deze week introduceerde de Zweedse warenhuisketen een nieuwe koffielijn: biologische PÅTÅR-koffie die duurzaam geproduceerd is en UTZ Certified.

Ik snelde vrijdag naar een Nederlandse IKEA om de nieuwe koffie te proeven. Maar eerst ging ik langs bij de HEMA voor wat vergelijkingsmateriaal.


Ondanks de grondige verbouwing in de Amsterdamse Kalvertoren hoef ik niet te zoeken naar de HEMA. Een grote pijl wijst de weg.

1-ondanks-de-verbouwing-hoeven-we-niet-te-zoeken-naar-de-hema

 

Ik ben redelijk vroeg en er is nog genoeg plaats op de vrijdagochtend.

2-we-zijn-redelijk-vroeg-en-er-is-nog-plaats

 

Nu is het nog rustig bij de counter. Het HEMA-ontbijt is tot 10.00 uur te verkrijgen in vestigingen met een restaurant.

3-nu-is-het-nog-stil-bij-de-counter

 

Voor 2 euro krijg je een broodje ei, een roombotercroissant met aardbeienjam, een glaasje jus en natuurlijk koffie.

ontbijt

 

Anders dan de illustratie op het kopje doet vermoeden, is de koffie niet zo warm. "In sommige restaurants wordt bij drukte de koffie alvast klaar gezet. Door het wijde model koffiekopje is de koffie dan soms al behoorlijk afgekoeld als je hem krijgt", lees ik later op het blog Koffiezettertje.nl.

hema koffie

 

Het HEMA-ontbijtje smaakt prima. Een goede croissant kruimelt lekker. Het bewijs daarvan is te zien op het bord.

6-het-hema-ontbijtje-smaakt-ons-prima

 

Ik neem nog een flinke slok leut om wakker te worden. Volgens de HEMA is de koffie van versgemalen bonen met het keurmerk Rainforest Alliance, dat vooral let op het behoud van regenwouden.

7-onze-verslaggever-neemt-een-flinke-slok-leut-2

 

Gemorst... Gelukkig niet op de schone broek! (Gratis tip voor als jij minder geluk hebt: laat het kledingstuk weken in lauw water. Dat is vaak voldoende om een koffievlek te verwijderen.)

8-gemorst-gelukkig-niet-op-de-schone-broek

 

Het is inmiddels een drukte van belang bij de counter: het ontbijt is razend populair... Maar ik moet door.

9-het-is-een-drukte-van-belang-bij-de-counter-het-ontbijt-is-populair-en-rene-heeft-het-heel-druk

 

Zonder TomTom is het even zoeken, maar daar ben ik dan: de IKEA in Amsterdam Zuidoost! Deze vestiging zit hier al sinds 27 maart 1985. Bij de opening was er destijds grote drukte. "Al ruim voor openingstijd staan de mensen voor de deur van het Zweedse woonwarenhuis om kans te maken op een van de 250 gratis klapstoelen", schrijft Onsamsterdam.nl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Meer dan dertig jaar later is het er nog steeds een drukte van belang, terwijl het toch echt een gewone werkdag is...

12-het-is-een-drukte-van-belang-in-ikea-en-dat-terwijl-het-toch-echt-een-gewone-werkdag-is

 

In tegenstelling tot de IKEA zelf is het restaurant snel gevonden. Ruim opgezet, licht, en ook de akoestiek mag er zijn. Het restaurant is sinds 9.30 uur open en tot half negen 's avonds kun je er terecht voor Zweedse gehaktballetjes, muntthee of gebak.

restauarant ikea

 

Maar ik kom voor de koffie. Die is tot en met 4 oktober gratis te proeven om de nieuwe biologische bonen te promoten. IKEA beschikt over state-of-the-art apparatuur.

koffieapparaat-ikea

 

De nieuwe PÅTÅR-koffie is biologisch. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, aldus IKEA. PÅTÅR is trouwens Zweeds voor een tweede kopje, want IKEA denkt dat je daar wel trek in zult hebben.

koffiedrinkers

 

De koffie bij IKEA kost ongeveer twee vijfde van het hele HEMA-ontbijt. Voor een IKEA-ontbijt met croissant, broodje, ei, plak kaas, jam, boter en thee of koffie ben je overigens 1 euro kwijt.

prijs-koffie

 

Bij IKEA leer ik niet alleen veel over Zweedse cultuur, ik leer ook enkele woordjes Zweeds. Fika is de koffiepauze die Zweedse bedrijven tweemaal per dag houden, een rustpunt op de dag. Daardoor neemt de productiviteit toe en daalt het stressniveau, aldus Fika-aanhangers.

patar

 

Versgemalen duurzaamheid op een brandschoon dienblad. Hoewel de vergelijking tussen HEMA en IKEA dezelfde is als die tussen appels en peren, geldt dat natuurlijk niet voor de koffie. Koffie is koffie, en die is bij IKEA gewoon beter van smaak.

ikea koffie

 

De barista bij de bistro maakt eigenhandig en met veel plezier een heerlijke espresso. De koffie is UTZ-gecertificeerd. "Duurzame landbouwmethodes en eerlijke omstandigheden voor de werknemers" zijn volgens IKEA daarmee gegarandeerd. De oorsprong van de koffiebonen is te controleren op www.utz.org/IKEA.

19-de-barista-bij-de-bistro-maakt-eigenhandig-en-met-veel-plezier-een-heerlijke-espresso

 

De espresso is afkomstig uit deze zak, zo legt de barista uit. Die is natuurlijk verkrijgbaar in de Zweedse supermarkt voor 2,80 euro per zak. "Een smakelijke koffie met een intens aroma en een fruitig zoetje."

espresso-zak

 

Na de koffie is het tijd om naar huis te gaan. Na het halve warenhuis door te hebben gelopen vind ik eindelijk de uitgang...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

...maar waar had ik mijn auto ook alweer geparkeerd?

garage ikea

 

LEES OOK: Dit zijn de 12 populairste producten van IKEA aller tijden