Vrijwel iedereen heeft wel íets van IKEA in huis staan. Jaarlijks lanceert het bedrijf 2500 nieuwe producten en sinds de oprichting in 1943 zijn er een aantal producten die de tand des tijds hebben doorstaan. Zo vierde de Poäng-stoel onlangs zijn veertigste verjaardag en wordt er iedere tien seconden ergens op de wereld een Billy-boekenkast verkocht.

We vroegen IKEA wat de populairste producten uit de geschiedenis van het bedrijf zijn. Onderstaande producten staan niet per se in ieder land in de toptienlijst, omdat de collecties per land verschillen. Hoe dan ook: dit zijn wereldwijd de bestverkopende producten in hun eigen categorie (denk: stoelen of bedden).


12. Ribba-fotolijstjes

Foto: IKEA

Prijs: €2,99 – €17,95

Denk je IKEA, dan denk je aan simpel design. De Ribba-serie is hier een goed voorbeeld van. De lijsten komen in verschillende maten en in kleuren als zwart, wit en staalgrijs.

Bekijk hier de serie.


11. Staat de Färgrik-mok ook op jouw bureau?

Foto: IKEA

Prijs: €0,39

De witte Färgrik-mok past in iedere keuken. En nog beter: dankzij het zachte prijsje, kun je er rustig een kapot laten vallen.

Bekijk het product hier.


10. De Klippan-tweezitsbank is perfect voor kleine portemonnees en kleine woningen

Foto: IKEA

Prijs: €299

Doordat de bank maar 180 centimeter breed is, past-ie in praktisch ieder appartement. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints.

Je koopt hem hier.


9. De Docksta-tafel past in ieder minimalistisch interieur

Foto: IKEA

Prijs: €169

Door zijn rustige uiterlijk passen er talloze stoelen bij het ontwerp.

Je koopt hem hier.


8. De Ektorp-bank kan tegen een stootje

Foto: IKEA

Prijs: €239 - €599

Kleine details, zoals de sterke zomen, vervangbare hoes en omkeerbare kussens, zorgen ervoor dat je de Ektorp-bank jaren kunt gebruiken.

Je vindt hem hier.


7. De Lack-tafel, wie kent hem niet?

Foto: IKEA

Prijs: €5,99 - €9,99

Basic hoeft niet saai te zijn, want de tafel komt in diverse kleuren. Ze zijn lichtgewicht, waardoor je ze makkelijk verplaatst.

Je vindt ze hier.


6. Het Stockholm-vloerkleed zorgt voor kleur in een ruimte

Foto: IKEA

Prijs: €79,95 - €299

De Stockholm-vloerkleden worden handgemaakt in textielfabrieken in India. Volgens IKEA werken de mensen hier onder goede omstandigheden en voor een eerlijk loon.

Je koopt ze hier.


5. Schapenvacht Skold zorgt voor warmte

Foto: IKEA

Prijs: €24,95

IKEA's witte schapenvachtje doet het vooral goed voor een open haard. De wol is vuilafstotend en slijtvast, maar je kunt het kleed niet in de wasmachine stoppen.

Je vindt 'm hier.


4. De Kallax-kast was van meet af aan een klassieker

Foto: IKEA

Prijs: €14,95 - €251,85

Het internet ontplofte toen IKEA aankondigde dat ze de kast Expedit uit de collectie zouden halen. Gelukkig kwam hij terug onder een nieuwe naam (Kallax) en met een verbeterd ontwerp.

Shop hem hier.


3. Het Malm-bedframe

Foto: IKEA

Prijs: €179 - €479

Je eerste appartement/studentenkamer is niet compleet zonder een Malm-bedframe. Dankzij de dekenlades onder het bed, kun je er ook nog eens een hoop spullen in kwijt.

Je vindt hem hier.


2. Van de Poäng-fauteuil worden er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen verkocht

Foto: IKEA

Prijs: €29,95 - €309

De Poäng-fauteuil, ontworpen door de Japanse ontwerper Noboru Nakamura, is één van de meest iconische IKEA-producten aller tijden. Onlangs vierde hij zijn veertigste verjaardag met een aantal limited editions.

Je vindt hem hier.


1. De Billy-boekenkast is waarschijnlijk het bekendste product van IKEA

Foto: IKEA

Prijs: €29,95 - €519,85

Volgens The New York Times wordt er iedere tien seconden ergens ter wereld een Billy-boekenkast verkocht. En is je Billy te klein omdat je te veel boeken hebt, dan kun je de kast altijd uitbreiden.

Je vindt hem hier.