De Nederlandse hypotheekmarkt kent veel spelers, maar grootbanken ABN Amro, Rabobank, ING en de Volksbank (SNS, ASN Bank of RegioBank) behoren nog altijd tot de grootste spelers.

Het zijn de grootste consumentenbanken waar het gros van de Nederlanders een betaalrekening heeft.

Business Insider heeft een overzicht gemaakt van de hypotheekrentes die deze grootbanken momenteel bieden.

Als huizenkoper op zoek naar een hypotheek, denk je misschien al snel aan ABN Amro, Rabobank, ING of een label van de Volksbank (SNS Bank of RegioBank) Dit zijn immers de grootste consumentenbanken. Hun namen klinken bekend en en de kans is redelijk groot dat je een betaalrekening bij een van deze banken hebt.

Vaak bieden grootbanken extra voordeel voor klanten als die ook al een betaalrekening hebben lopen. Als er sprake is van een korting, dan is het uiteraard nog steeds van belang om de rentetarieven en voorwaarden met die van andere geldverstrekkers te vergelijken.

Lees in dit verband: 7 manieren waarop je rentekorting kunt krijgen op je hypotheek: van NHG tot stapelkorting

De grootbanken concurreren uiteraard ook onderling op de hypotheekmarkt. Om daar een beeld van te krijgen heeft Business Insider een overzicht gemaakt van de hypotheekrentes die ABN Amro, Rabobank, ING en de Volksbank op dit moment bieden. Dit hebben we gedaan met behulp van de website actuelerentestanden.nl.

Hierbij is het goed om te weten dat een aantal banken dochterondernemingen heeft waarmee ze op de hypotheekmarkt actief zijn. In het geval van ABN Amro zijn dat Florius en Moneyou. Onder Rabobank vallen ook Obvion en Vista Hypotheken. De Volksbank opereert niet onder die naam en biedt hypotheken aan via SNS Bank, BLG Wonen en Regiobank.

Ook de dochterondernemingen hebben we opgenomen in het overzicht.

In de lijst noemen we de hypotheekrentes voor annuïtaire hypotheken met een rentevaste periode van 10, 20 en 30 jaar. Het gaat om hypotheken met en zonder NHG-verzekering, waarbij de lening zonder NHG 100 procent van woningwaarde bedraagt.

Hieronder eerst de tarieven zonder NHG voor 10, 20 en 30 jaar vast. De lening bedraagt 100 procent van de woningwaarde.

Bij alle drie de rentevaste periodes komt steeds de duurzame budgethypotheek van ABN Amro als goedkoopste uit de bus. De bank voert ook het duurste tarief met de ABN Amro Woninghypotheek.

Lees ook: Duurzaamheidskorting op je hypotheek: dit moet je doen én zoveel lager wordt de hypotheekrente

Hypotheekrente mét NHG

Door naar de hypotheekrentes die grootbanken hanteren voor leningen met NHG. Met deze verzekering hebben huiseigenaren een vangnet voor als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door overlijden, werkloosheid of een scheiding. Komt het dan tot een verkoop, dan wordt een eventuele restschuld onder voorwaarden uit de NHG-pot betaald.

Er is dus minder risico op wanbetaling voor de bank, waardoor de rente van NHG-hypotheken wat lager is. Dit zijn de tarieven voor NHG-hypotheken die grootbanken momenteel hanteren.

Wederom komt bij alle rentevaste periodes de duurzame budgethypotheek van ABN Amro als goedkoopste uit de bus terwijl de Woninghypotheek van de bank het duurst is.

Bedenk dat niet alleen het rentetarief van belang is in de zoektocht naar een hypotheek. Je wilt ook een hypotheek met voorwaarden die bij jouw situatie nu en in de toekomst passen. Denk dus ook aan zaken als bijvoorbeeld kosten bij extra aflossen, het wijzigen van het rentetarief en de mogelijkheid om het rentetarief mee te nemen als je verhuist.

Lees meer over hypotheken: