De gemiddelde hypotheekrente ligt nog altijd op een laag niveau. Geldverstrekkers wijzigen hun tarieven nauwelijks.

Uiteraard zijn er wel verschillen tussen geldverstrekkers. Bovendien hangt de hoogte van de hypotheekrente ook af van onder meer de hypotheekvorm en de rentevaste periode.

Business Insider heeft de hoogste en laagste tarieven van dit moment op een rij gezet, voor annuïtaire en aflossingsvrije hypotheken van 10, 20 en 30 jaar vast.

De hypotheekrente staat nog altijd op een zeer laag niveau. Geldverstrekkers hebben hun tarieven nauwelijks gewijzigd in 2021. De lage rente is een pleister op de wond van de torenhoge huizenprijzen, die maar door blijven stijgen.

Een lagere rente betekent immers dat je als huizenkoper meer kunt lenen. De rentewijzigingen die geldverstrekkers de afgelopen maanden doorvoerden, waren enkele kleine verlagingen, constateert Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De financieel intermediair verwacht dat op de korte termijn weinig wijzigingen doorgevoerd worden.

Wie nu een huis koopt of zijn hypotheek laat oversluiten, zit op een gemiddelde rente van 1,03 procent voor 10 jaar vast met NHG-verzekering en 1,48 procent zonder NHG, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Dat blijft de komende weken zo als geldverstrekkers inderdaad hun tarieven niet wijzigen.

Uiteraard is dit de gemiddelde hypotheekrente. Per geldverstrekker kunnen de tarieven hoger of lager zijn. Er is ook verschil tussen de rente voor een annuïtaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.

Verder maakt het uit of je een NHG-hypotheek hebt of niet. Bij een NHG-hypotheek wordt een eventuele restschuld onder voorwaarden uit de NHG-pot betaald wanneer betalingsproblemen hebben geleid tot verkoop. Dat lagere risico beloont de bank met een lagere rente.

Daarnaast wordt de hoogte van de rente bepaald door de rentevaste periode die je kiest. Met de huidige lage rente hebben huizenkopers de neiging die langer vast te zetten.

Hypotheekrente annuïtaire hypotheek

Om een beeld te geven van het aanbod aan rentetarieven heeft Business Insider met behulp van de site Actuelerentestanden.nl de hoogste en laagste hypotheekrentes op een rij gezet voor 10, 20 en 30 jaar vast. We hebben dit gedaan voor annuïtaire hypotheken en aflossingsvrije hypotheken met en zonder NHG. In het laatste geval gaat het om tophypotheken waarbij de hypotheek gelijk is aan de marktwaarde van de woning.

We beginnen met de hoogste en laagste rentes voor de annuïtaire hypotheek zonder NHG, gevolgd door de tarieven met NHG.

Te zien is dat er zo'n 0,5 à 0,6 procentpunt verschil is tussen de laagste en hoogste hypotheekrente voor de annuïtaire hypotheek zonder NHG.

Kijk je naar de laagste en hoogste tarieven mét NHG dan is het verschil groter, rond de 0,8 procentpunt.

Hyptoheekrente aflossingsvrije hypotheek

Door naar de aflossingsvrije hypotheek. De rentes zijn hier doorgaans iets hoger omdat de geldverstrekker meer risico loopt. De schuld blijft gedurende de looptijd immers staan, omdat je niet aflost.

Je lost de hypotheek af aan het eind van de looptijd met spaargeld of verkoop van de woning, of je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude aflost.

Lees ook: Lagere maandlasten door helft hypotheek aflossingsvrij te doen: hier moet je rekening mee houden qua schuld

Dat je niet aflost en alleen rente betaalt, levert wel lage maandlasten op. De tabel hieronder toont de hoogste en laagste rentes voor de aflossingsvrije hypotheek zonder en met NHG.

Het verschil tussen het hoogste en laagste tarief is bij de aflossingsvrije hypotheek zonder NHG ongeveer 0,5 tot 0,7 procentpunt. Wederom is het renteverschil hoger bij de aflossingvrije NHG-hypotheken, 0,8 tot bijna 0,9 procentpunt.

Overweeg je een aflossingsvrije hypotheek, bedenk dan dat voor nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheken geen hypotheekrentaftrek geldt. Dit belastingvoordeel is voor deze hypotheekvorm in 2013 afgeschaft. Toch neemt de aflossingsvrije hypotheek de laatste tijd toe in populariteit, omdat hypotheekrenteaftrek minder aantrekkelijk is nu de rente zo laag is.

Wie vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten en dus wel hypotheekrenteaftrek krijgt, moet er rekening mee houden dat de aftrek sinds 1 januari 2001 voor 30 jaar geldt.

Lees in dit verband:

Daarnaast hanteren de meeste geldverstrekkers de regel dat ze maximaal 50 procent aflossingsvrij financieren. Hoewel er uitzonderingen zijn waarbij je een groter deel aflossingsvrij kunt lenen. Nieuwe aflossingsvrije hypotheken kunnen niet met NHG worden afgesloten.

Wellicht is het wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek naar een NHG-hypotheek om te zetten als het aflossingsvrije deel niet meer dan 50 procent van de oorspronkelijke woningwaarde bedraagt.

Lees meer over de hypotheekrente: