Het gaat iets minder hard met de stijging van huizenprijzen, maar op de hypotheekmarkt blijft het extreem druk. Dat komt mede door de extreem lage hypotheekrentes.

De hypotheekmarkt heeft zijn beste derde kwartaal sinds 2007 achter de rug. Volgens consultancybureau IG&H is de markt in de zomerperiode flink gegroeid

De hypotheekomzet dikte over de volle breedte van de markt met ruim 15 procent aan ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot 28 miljard euro. Hiermee herpakt de markt zich volgens IG&H na een krimp in de eerste helft van het jaar.

Vergeleken met het tweede kwartaal is het totaal aan afgesloten hypotheken met bijna 13 procent toegenomen tot 85.000 stuks. De gemiddelde hypotheeksom is gestegen tot een nieuwe recordhoogte van 324.000 euro.

Banken zien marktaandeel op hypotheekmarkt stijgen

Banken met hypotheken hun hoogste marktaandeel sinds 2013, ondanks dat ING en en Rabobank iets aan terrein verloren.

Het marktaandeel van banken becijfert IG&H op bijna 66 procent. Rabobank bleef ondanks een dalend marktaandeel de grootse hypotheekverstrekker. De aanhoudende groei van ABN AMRO en Florius zorgde ervoor dat zij allebei een plek stegen op de ranglijst, respectievelijk naar de 2e en 4e plaats. ING moest zijn tweede positie afstaan en daalde naar de derde plaats.

IG&H merkt op dat dit keer ook onder starters het aantal hypotheken is toegenomen. Doorstromers blijven de grootste groep afsluiters van hypotheken. Daarnaast leverden over- en bijsluiters opnieuw een sterke bijdrage aan de groei

Lees ook op Business Insider

Stijging huizenprijs vlakt af, hypotheekrente op bodemniveau

De drukt op de hypotheekmarkt  in het derde kwartaal van dit jaar contrasteert enigszins met de afkoeling van de huizenmarkt.

Op jaarbasis ziet de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs er nog redelijk sterk uit, met een plus van 7,2 procent in het derde kwartaal van 2019, zo bleek afgelopen maand uit cijfers van makelaarsclub NVM. Maar vergeleken met het voorgaande kwartaal bedraagt de gemiddelde stijging van de huizenprijs slechts 1,3 procent.

Een blik op de regionale prijsontwikkeling in het derde kwartaal vergeleken met een kwartaal eerder, laat zien dat van de 76 NVM-regio’s er twintig waren waar de gemiddelde huizenprijs daalde.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – huizenprijzen dalen in Amsterdam, Den Haag en 18 andere regio’s

In het derde kwartaal van dit jaar verkochten NVM-makelaars bijna 36.400 woningen en dat is slechts 1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat er toch flink meer nieuwe hypotheken worden afgesloten heeft mede te maken met oversluiters die willen profiteren van de lage hypotheekrente, zonder dat ze verhuizen.

Uit onderstaand overzicht van De Hypotheekshop blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG-verzekering inmiddels is gezakt naar 1,25 procent. Voor hypotheken zonder NHG-garantie die 100 procent van de woningwaarde bedragen, ligt de gemiddelde rente voor 10 jaar vast op 1,71 procent.

Lees meer over hypotheken: