Ogenschijnlijk ziet de Nederlandse huizenmarkt er nog redelijk robuust uit. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 7,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Onderliggend is echter sprake van een afkoeling op de huizenmarkt, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM.

Kijk je naar de ontwikkelingen van huizenprijzen in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal, dan klom de gemiddelde huizenprijs met een bescheiden 1,3 procent.

De NVM houdt voor 76 regio’s ook de plaatselijke ontwikkeling van huizenprijzen bij, en dat geeft een scherper beeld van gebieden waar de huizenprijzen nog stijgen en regio’s waar sprake is van stagnatie.

Huizenprijs Amsterdam daalt

Onderstaande grafiek geeft de regionale ontwikkeling van huizenprijzen weer in het derde kwartaal van 2019, ten opzichte van een jaar geleden.

Hier is te zien dat slechts in drie regio’s sprake was van een gemiddeld lagere huizenprijs: in Noord-Limburg (-2,6 procent), Grootegast (-1 procent) en opvallend genoeg in Amsterdam (-0,9 procent).

Eerder deze maand werd Amsterdam overigens wel genoemd in een rapport van zakenbank UBS als één van de wereldsteden waar de woningmarkt een hoog zeepbelgehalte vertoont.

Een blik op de grote steden leert dat naast Amsterdam ook de woningmarkt in Den Haag lijkt af te vlakken. De gemiddelde stijging van de huizenprijs in de Hofstad bedroeg 5,5 procent, vergeleken met een jaar eerder.

In Utrecht en Rotterdam blijft de gemiddelde huizenprijs fors klimmen. Beide steden tikten een gemiddelde prijsstijging van 9,7 procent aan in het derde kwartaal.

Vooral in enkele steden buiten de Randstad gaat het nog echt hard met de prijsstijgingen. Den Helder is koploper in het derde kwartaal met een plus van 16,9 procent, gevolgd door Noordoost Groningen (15,9 procent) en Nijmegen (plus 15,6 procent). En ook Eindhoven laat een forse plus van 12,5 procent zien.

Huizenprijs zakt in 20 regio's

Een blik op de regionale prijsontwikkeling in het derde kwartaal vergeleken met een kwartaal eerder, laat een veel minder rooskleurig beeld zien. Van de 76 NVM-regio's staan er twintig in het rood.

Amsterdam laat op kwartaalbasis een min van 2,1 procent zien en ook Den Haag duikt in het rood met een daling van 1,4 procent.

Ook hier zijn het vooral regio's buiten de Randstad die nog goed standhouden, zoals Noordoost-Groningen (plus 17,6 procent) en Noordoost-Brabant (plus 6,4 procent).

In de buurt van de grote steden in de Randstad doen Almere (plus 4,5 procent) en Leiden (plus 4,4 procent) het nog altijd redelijk goed.

Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken: