Het is een naam die steeds vaker voorbij komt in alle artikelen rond personeel managen: HR-analytics. Ook wel bekend als talent analyse of people analytics. Wat is het? HR-analytics helpt HR-managers om de productiviteit binnen het bedrijf te verbeteren en processen te stroomlijnen.

Door goed naar de schat aan data binnen de organisatie te kijken, kun je betere beslissingen nemen over de inzet van werknemers, hoe je ze kunt behouden én kunt opleiden. Heb jij als ondernemer of manager ook cijfers liggen over de productiviteit per werknemer, omzet per werknemer of gemaakte opleidingskosten, dan kun je daar stiekem veel meer mee dan je wellicht denkt.

Een paar voorbeelden van wat je met HR-analytics kunt:

1. De efficiëntie van het bedrijf meten

Gegevens als inkomsten per werknemer kunnen, wanneer je ze goed gebruikt, worden ingezet om prestaties te verbeteren. Hoeveel verdient jouw organisatie gemiddeld per werknemer? Ligt die balans nog goed? Welke processen kunnen beter zodat je er maximaal rendement uit haalt?

Door de prestaties te volgen via HR-analyse, kan de HR-afdeling voorstellen doen om te investeren in werknemers door middel scholing om zo het maximale uit talent te halen. Je kunt werknemers om- of bijscholen omdat ze een nieuwe functie krijgen, maar bijvoorbeeld ook omdat je verdienmodel als bedrijf is veranderd. Die competenties zijn in dat laatste geval cruciaal, en kun je weer in de gaten houden via HR-analytics.

Geschikte HR tools voor analyse om mee te starten:

 

2. Ontdekken of de omloopsnelheid van medewerkers te hoog is

Hoeveel werknemers besloten de afgelopen jaren vrijwillig hun baan op te zeggen? En hoeveel mensen moest je ontslaan? Door hier inzicht in te krijgen, kun je meer te weten komen over tevredenheid onder werknemers en managers.

3. Ontdekken in hoeverre werknemers tevreden zijn of bijvoorbeeld last van stress hebben

Cijfers over ziekteverzuim kunnen je veel vertellen over productiviteit. Een laag verzuim duidt vaak op tevreden werknemers, een hoog verzuim op ontevreden werknemers of stress.

Hoe te beginnen met HR-analytics?

Ben je al enthousiast over HR analytics en wil je starten? Er zijn een paar stappen die je wil ondernemen:

1. Stel doelen op

Welke gebieden wil je onderzoeken?

2. Verzamel gegevens

Het klinkt simpel, maar vergeet hierbij niet dat je in sommige gevallen om toestemming of toegang moet vragen.

3. Zoek de juiste tools

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, er zijn talloze software-oplossingen die je kunnen helpen. Tools die voor jou cijfers direct omzetten in handige visualisaties en rapporten. Hieronder vind je een selectie.

4. Analyseer

Welke kant wil je op als bedrijf? Hoe kun je de productiviteit verder verbeteren?

Hieronder vind je de 3 meest gebruikte tools voor HR-analyse:

 

Lees ook: