Nederland is druk bezig met de voorbereidingen voor de 1,5-meter-economie. Die komt de komende maanden in beeld als de lockdown wordt afgebouwd.

Meer interactie, maar wel afstand houden wordt het nieuwe normaal.

Ondernemers komen voor uitdagingen te staan: hoe organiseer je bijvoorbeeld een congres volgens de nieuwe sociale normen?

Postillion Hotels presenteert een nieuwe opzet en wil dat mensen elkaar straks weer kunnen ontmoeten, maar wel op een veilige manier.

Nieuwe sociale regels en afspraken binnen de maatschappij dwingen ondernemers tot creativiteit. Als de stikte lockdown in Nederland de komende maanden wordt afgebouwd, betekent dat niet dat alles terug kan naar normaal. De 1,5-meter-economie vraagt om tal van aanpassingen.

Bij Postillion Hotels is nagedacht over hoe je congressen kunt organiseren en tegelijk ‘social distancing’ kunt respecteren.

Het naleven van de 1,5-meter-maatschappij begint al voor de ingang van een hotel. Van daaruit wordt op een nieuwe manier invulling gegeven aan de ruimtes binnen het hotel. Dat gaat verder dan alleen de stoelen een beetje uit elkaar zetten.

Hoe richt je bijvoorbeeld lunchbreaks in? Hoe voorkom en pak je rijen aan? Afgelopen donderdag heeft Postillion met een proefopstelling in Bunnik een eerste aanzet gegeven om dergelijke vragen te beantwoorden

Bekijk hieronder hoe een 1,5-meter-congres eruit kan zien:


Een matrixbord geeft aan welke ingang je moet nemen, zodat je niet hoeft te zoeken. Zo kun je makkelijker afstand houden.

© Postillion Hotel | Coebergh Communicatie & PR
© Postillion Hotel | Coebergh Communicatie & PR

Bij Postillion Hotel Utrecht Bunnik geeft een matrixbord al aan welke ingang je moet nemen.

Zo kun je direct zien waar je heen moet, dat helpt bij het 1,5 meter afstand houden.


Bij binnenkomst kun je je handen reinigen en word je geholpen met duidelijke veiligheidsinstructies.

© Postillion Hotel | Coebergh Communicatie & PR
© Postillion Hotel | Coebergh Communicatie & PR

Een 'boarding pass' voor de congreslocatie helpt je vanaf de matrixborden verder. Auto's worden sowieso om en om geparkeerd. De toegang tot het centrum zelf is ook gewijzigd. Bij elke ingang is de gelegenheid even je handen te reinigen.

Daarnaast geven borden nogmaals de veiligheidsinstructies weer. Zo kunnen congresgangers optimaal rekening houden met elkaar.


Je plek in de congreszaal heeft een eigen stoelnummer en er zijn ruime paden.

In de zaal waar je moet wezen heeft elke stoel een stoelnummer. Dat komt uiteraard overeen met het nummer dat op je 'boarding pass' staat. Zo kun je makkelijk en snel de juiste stoel vinden, via de beste weg om elkaar niet voor de voeten te lopen.

Vergaderingen en congressen beginnen met een video met instructies. Daarin word je gewezen op de in- en uitgangen en wordt de 1,5-meter-maatschappij nog eens toegelicht. We hebben nu eenmaal allemaal de verantwoordelijkheid de juiste afstand te nemen.


Iedereen zit op voldoende afstand van elkaar en er zijn meerdere presentatieschermen.

In de zaal zien we duidelijke schermen. Iedereen zit op een goede afstand van elkaar en wordt geholpen de voorschriften in acht te nemen.

Postillion Hotel Utrecht Bunnik wil mensen weer bij elkaar te brengen op het moment dat de lockdown voorbij is, maar wel op een veilige manier.


Na de lockdown kunnen we elkaar weer ontmoeten als we het anders aanpakken.


De veranderingen dwingen ons na te denken over een nieuwe manier van samenkomen. Miljardair en filantroop Bill Gates denkt dat mensen zich nu realiseren dat een grote virusuitbraak waarschijnlijk “om de 20 jaar” zal plaatsvinden. Dat betekent dat we ons beter, sociaal, gaan wapenen tegen de verspreiding.

LEES OOK: Modeketen Suitsupply neemt een voorschot op de 1,5-meter-economie