Miljardair en filantroop Bill Gates denkt dat mensen zich nu realiseren dat een grote virusuitbraak waarschijnlijk “om de 20 jaar” zal plaatsvinden.

Gates richt zich al geruime tijd met een speciale stichting op de bestrijding van besmettelijke ziektes, vooral in ontwikkelingslanden.

Volgens de Microsoft-oprichter zijn landen nu “vele biljoenen dollars” meer kwijt voor de bestrijding dan als er betere voorbereidingen waren getroffen.

De 67-jarige miljardair waarschuwt al jaren voor de risico van pandemische ziektes.

Microsoft-oprichter Bill Gates stelt dat de huidige pandemie die het coronavirus heeft veroorzaakt, de “grootste gebeurtenis is die veel mensen in hun hele leven zullen meemaken.” Hij waarschuwt dat er waarschijnlijk om de twintig jaar een virale uitbraak zal plaatsvinden.

Gates is de op een na rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Hij houdt zich als filantroop via de Bill and Melinda Gates Foundation al jaren bezig met de bestrijding van besmettelijke ziekten, vooral in ontwikkelingslanden.

Gates besprak de wereldwijde strijd tegen het nieuwe coronavirus met zakenkrant The Financial Times op 2 april via Skype. De FT plaatste het interview woensdag online.

Gates zei dat landen in de gehele wereld “vele biljoenen dollars meer kwijt zijn” aan de huidige coronacrisis dan nodig was geweest als er betere voorbereidingen waren getroffen.

Regeringen zullen in reactie op de corona-uitbraak in de toekomst stand-by-diagnostiek en grote databestanden over virussen gaan aanleggen, verwacht Gates. Overheden zullen ook systemen voor vroegtijdige signalering van pandemieën ontwikkelen en inzetten.

Reële kans op elke 20 jaar een pandemie

"De kosten om al die dingen goed te doen zijn erg beperkt, in verhouding tot wat we nu doormaken", is de conclusie van Gates. "En dus dringt nu het besef door: 'Oké, er is echt een gerede kans dat de intensiteit waarmee we over de wereld reizen ervoor zorgt dat we om de twintig jaar zo'n virus zullen zien langskomen'. Dus zullen burgers verwachten dat de overheid er een prioriteit van maakt."

Gates zei in het interview dat hij er zeker van is dat de lessen die nu zijn geleerd een prikkel zullen geven tot betere voorbereiding op een pandemie. Hij betreurt het wel dat we daar op dit moment zo'n hoge prijs voor betalen.

De 67-jarige miljardair waarschuwt al jaren voor de risico's van pandemische ziektes. Hij stelde eerder dat een wereldwijde gezondheidscrisis in minder dan een jaar 30 miljoen mensen het leven zou kunnen kosten.

In 2015 waarschuwde Gates in een TED-talk dat de wereld 'niet klaar' was voor een dreigende pandemie. "Er is geen reden tot paniek… maar we moeten aan de slag."

Afgelopen februari stelde de Bill and Melinda Gates Foundation 100 miljoen dollar ter beschikking om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Daarbij werd geld toegewezen aan vaccinonderzoek, eerstelijnshulpverleners, preventiemaatregelen en behandelingen van het virus over de hele wereld.

Lees meer over Bill Gates en het coronavirus: