• Saskia Egas Reparaz wordt de nieuwe CEO van HEMA.
  • De 47-jarige topvrouw is nu nog algemeen directeur van drogisterijketen Etos.
  • Egas Reparaz volgt Tjeerd Jegen op, die de warenhuisketen sinds 2015 leidt.
  • HEMA wil zich onder de nieuwe eigenaren richten op de belangrijkste afzetmarkten: de Benelux en Frankrijk.

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom staan op het punt om winkelketen HEMA over te nemen. Ondertussen zetten ze al eigen poppetjes neer in de top.

CEO Tjeerd Jegen vertrekt na zes jaar als HEMA-baas en geeft het stokje door aan Saskia Egas Reparaz, zo werd dinsdag bekend. Zij is nu nog CEO van drogisterijketen Etos. Ook worden drie van de vijf commissarissen vervangen.

De wisseling aan de top hangt vermoedelijk samen met de strategie van de nieuwe HEMA-eigenaren. Zij willen dat de winkelketen zich richt op de Benelux en Frankrijk.

De afgelopen jaren stak HEMA onder aanvoering van Jegen veel geld in buitenlandse avonturen in onder meer het Midden-Oosten, Mexico en Noord-Amerika.

Tjeerd Jegen bij de opening van een HEMA op het Londense vliegveld Stansted. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Tjeerd Jegen bij de opening van een HEMA op het Londense vliegveld Stansted. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

“Uit Nederland, België en Frankrijk haalt HEMA 90 procent van zijn omzet”, zei Ton van Veen, de financieel topman van Jumbo, vorig jaar tegen de NOS. Van Veen is tevens een van de nieuwe commissarissen.

“Als je jaar op jaar verkoopdalingen hebt in die landen ga je die niet oplossen met avonturen in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee zeg ik niet dat we dat gelijk stop gaan zetten, maar prioriteit ligt in het laten groeien van het HEMA-merk in thuismarkten.”

Saskia Egas Reparaz klom op binnen Ahold

Aan Egas Reparaz de taak om HEMA in Nederland, België en Frankrijk weer financieel gezond te krijgen. De 47-jarige topvrouw maakte de afgelopen twintig jaar carrière binnen Ahold, waar ze onder meer drie jaar marketingdirecteur was. Sinds 2018 is ze algemeen directeur van Etos.

Lees ook op Business Insider

“Op succesvolle wijze heeft zij de laatste jaren Etos helpen ontwikkelen tot toonaangevend omnichannel-merk met een sterke online positie en een geheel eigen uitstraling. Egas Reparaz wordt breed gewaardeerd om haar verbindende kwaliteiten en klantgerichte, innovatieve aanpak die groei vooropstelt”, aldus de nieuwe HEMA-eigenaren in een persbericht.

HEMA lijdt op dit moment 10 miljoen euro per week verlies doordat de Nederlandse winkels sinds half december gesloten zijn. Alle bestellingen die het tot half april had lopen bij leveranciers zijn geschrapt, blijkt uit een interne brief die in handen is van Trouw.

Jumbo-familie Van Eerd en Parcom willen winkels opknappen en investeren in de webshop en logistiek.

De HEMA-deal is naar verwachting in de eerste week van februari definitief in kannen en kruiken. Wanneer Egas Reparaz aantreedt, moet nog worden bepaald.

Lees meer over de detailhandel: