Etoro stopt de accounts voor cryptovaluta op zijn handelsplatform in Nederland, omdat het niet op tijd lukt om de verplichte registratie voor crypto-activiteiten bij DNB rond te krijgen.

Cryptobeleggers moeten hun crypto’s vóór 23 januari verkopen, dan worden hun accounts opgeheven. Dit betekent dat ze wellicht verlies moeten lijden.

Gedupeerde cryptobeleggers hebben zich inmiddels verenigd en overwegen juridische stappen tegen Etoro.

Broker Etoro stopt in Nederland in ieder geval tijdelijk met zijn handelsplaats voor cryptomunten. Gebruikers zijn verplicht binnen drie weken hun crypto’s te verkopen, ook als ze verlies lijden. Dat meldt RTL Z.

Reden voor de sluiting van Etoro’s cryptoplatform in Nederland is dat het bedrijf niet op tijd een registratie bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kon regelen. Etoro is daarmee bezig, maar vreest dat de registratie in januari nog niet rond is.

Sinds 21 mei 2020 moeten aanbieders van cryptodiensten geregistreerd staan bij DNB en kunnen aantonen dat zij voldoende doen tegen witwassen en financiering van terrorisme. Voor bedrijven die al vóór 21 mei actief waren, gold een overgangsperiode tot 21 november 2020.

Het is niet duidelijk of Etoro te laat was met de aanvraag voor de registratie en of het bedrijf aan de voorwaarden voldeed.

Etoro liet zijn Nederlandse gebruikers weten dat de accounts voor cryptomunten vanaf 23 januari worden opgeheven. Voor cryptobeleggers die op verlies staan kan dat een domper zijn. In een e-mail die is ingezien door RTL Z, verontschuldigt Etoro zich aan de gebruikers voor het ongemak.

Gedupeerde beleggers boos

Inmiddels heeft een groep gedupeerde cryptobeleggers het platform Etorosluitmijncrypto in het leven geroepen. Zij willen niet verkopen omdat ze een negatief rendement hebben op een aantal cryptobeleggingen en overwegen juridische stappen.

Etoro suggereert bij RTL Z dat klanten dezelfde portefeuille aan cryptovaluta kunnen aanschaffen bij een concurrent, al benadrukt het bedrijf dat dat geen "advies" is. Als gebruikers van Etoro ervoor kiezen hun beleggingen te herplaatsen bij een concurrent, vergoedt Etoro de kosten daarvoor niet.

Het van oorsprong Israëlische Etoro is sinds 2007 actief en heeft wereldwijd 13 miljoen gebruikers. Het is begonnen als algemeen handelsplatform. Cryptovaluta werden later toegevoegd en gingen een grote rol spelen. Op Etoro kan onder meer ook in aandelen, ETF's en gewone valuta worden gehandeld, die activiteiten in Nederland gaan gewoon door.

Lees meer over cryptomunten: