Nieuwe manieren om criminaliteit aan te pakken én de gevolgen van de coronacrisis zorgen ervoor dat cybercrime in 2021 meebeweegt.

Bitcoin blijft waarschijnlijk onverminderd een belangrijk doelwit voor diefstal, wel wordt losgeld vaker in altcoins geëist, verwacht cybersecuritybedrijf Kaspersky.

Het buitmaken van de gegevens van betaalkaarten gebeurt steeds vaker aan de serverkant, bij de webshops, dan bij de gebruikers zelf.

Cybercriminelen houden het komende jaar rekening met de veranderingen in de manier van leven door de coronacrisis. Daardoor zullen criminelen zich waarschijnlijk meer zich gaan richten op diefstal van bitcoins.

Natuurlijk verandert niet de hele praktijk van criminelen, maar ze zullen wel hun aandachtsgebied verleggen om in te spelen op de veranderde praktijk.

Cybersecuritybedrijf Kaspersky blikt in een overzicht vooruit op de veranderingen die we komend jaar in de gaten moeten houden.

Het securitybedrijf omschrijft financiële dreigingen als extreem ontwrichtend, omdat ze direct invloed hebben op het financiële welzijn van slachtoffers.

Wij noemen hieronder drie belangrijke kansen voor cybercriminelen in 2021. Dat zijn dus de online dreigingen waar je als onderneming of privépersoon rekening mee moet zullen gaan houden.


Stelen van Bitcoin

Bitcoin is nog altijd met afstand de populairste cryptomunt. Ondanks het feit dat overheden er vaker toe overgaan om verdachte bitcoin-rekeningen in beslag te nemen, blijft het stelen van bitcoins een populaire activiteit voor cybercriminelen.

De opmars van de bitcoin in 2020, die deels gedreven wordt door professionele partijen als betaaldienst Paypal, betekent dat meer mensen in aanraking komen met de bitcoin. Dit betreft zowel nieuwe investeerders als cybercriminelen die graag bitcoin stelen. Bij de huidige hoge koersniveaus van de bitcoin wordt het simpelweg lucratiever om bitcoins te stelen, vergeleken het roven van klassieke valuta zoals dollars of euro's.

Buitmaken van betaalkaartgegevens

Het buitmaken en verhandelen van betaalgegevens heeft een hoge vlucht genomen. Via online marktplaatsen worden de gegevens van betaalkaarten verhandeld die elders zijn buitgemaakt. Maar ook de detectie van die diefstal heeft niet stilgezeten, dus zullen criminelen hun methodes aanpassen.

Tot nu toe wordt veel gebruik gemaakt van methodes om direct bij de consumenten de gegevens van creditcards mee te lezen. Criminelen zullen in 2021 hun werkgebied veel meer verleggen naar de andere partij, bijvoorbeeld webshops, voorspelt Kaspersky.

Dan worden de betaalgegevens gestolen terwijl de verkoper ze verwerkt. Omdat deze diefstal op de server van de webshop plaatsvindt, en niet in de browser van de internetshopper, is het veel moeilijker te detecteren.


Meer gebruik van andere crypto's bij afpersingen

Bij veel fraude en afpersing worden nu nog bedragen in bitcoin geëist. Doordat de mogelijkheden tot het de-anonimiseren van bitcoin-accounts steeds beter worden, zullen cybercriminelen gebruik gaan maken van andere cryptomunten.

Kaspersky wijst erop dat andere cryptovaluta's met een sterk anoniem karakter, zoals Monero, waarschijnlijk gebruikt gaan worden als een overgangsvaluta. Criminelen verbergen dan hun sporen door bijvoorbeeld losgeld in deze overgangsvaluta te eisen en pas later om te zetten in bijvoorbeeld bitcoin.

Lees over cybercrime ook: