• Handelsstromen zijn door de definitieve Brexit, begin dit jaar, veranderd.
  • Sommige producten die vanuit Azië worden geïmporteerd komen nu eerst via het Verenigd Koninkrijk Europa binnen en worden daarna pas naar Nederland verscheept.
  • Nederland importeerde bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar voor 210 miljoen euro meer (medische) instrumenten en apparaten uit het buurland.

Een deel van de producten die vanuit Azië naar Europa komt gaat sinds de Brexit niet langer via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk, maar andersom; schepen doen nu eerst de Britten aan.

Producten die eerst naar ons buurland worden verscheept en dan door Nederland worden geïmporteerd zijn bijvoorbeeld computers en kleding. Ook andere handelsstromen lopen nu anders, melden de statistici het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van importcijfers over de eerste helft van dit jaar.

Begin 2021 werd de nieuwe handelsdeal van kracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, na een overgangsperiode van een jaar die volgde op de Brexit. “De gewijzigde handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk heeft er mogelijk toe geleid dat bestaande goederenstromen anders zijn gaan lopen”, zeggen onderzoekers hierover.

Nederland importeerde bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar voor 210 miljoen euro meer (medische) instrumenten en apparaten uit het buurland en voor 179 miljoen euro meer kunststof. Tegelijk kwamen er minder geneesmiddelen, chips en halfgeleiders deze kant op.

Bron: CBS
Bron: CBS

De import uit het Verenigd Koninkrijk nam met 14 procent toe, terwijl Nederland uit alle landen samen 17 procent meer importeerde. Ondanks het herstel importeren Nederlandse bedrijven nog steeds minder Britse goederen vergeleken met 2019. Dat de waarde van de import is gestegen, komt ook omdat olie en gas duurder zijn geworden.

Lees meer over de gevolgen van de Brexit: