De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 miljard pond gedaald.

De export van voeding en drank naar Nederland zakte met bijna een kwart.

De Britse branche-organisatie voor levensmiddelen vreest dat dit een blijvend gevolg is van de Brexit.

De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 miljard pond gedaald naar 1,7 miljard pond. Dat komt neer op een daling van 47 procent.

Dit meldt The Guardian op basis van cijfers van de Britse douane-autoriteit HMRC.

De cijfers bevatten ook een uitsplitsing op landenbasis. Daaruit blijkt dat de Britse export van voeding en drank naar Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar uitkwam op bijna 280 miljoen pond, ofwel 326 miljoen euro. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder komt dit neer op een daling van ruim 24 procent.

Na de Verenigde Staten, Frankrijk en Ierland is Nederland de grootste afzetmarkt voor Britse levensmiddelen en dranken.

Brexit heeft structurele gevolgen

De Brexit veroorzaakt een bloedbad onder Britse exporteurs. De Britse Food and Drink Federation spreekt tegenover The Guardian van een "ramp voor onze industrie” en noemt het “een zeer duidelijke indicatie van de omvang van de verliezen die Britse fabrikanten op de langere termijn te wachten staan als gevolg van nieuwe handelsbelemmeringen met de Europese Unie.”

De branche-organisatie roept de Britse regering in één adem door op exporteurs te steunen die niet langer handel met de EU kunnen drijven.

Uit de cijfers van de Britse douane-autoriteit blijkt dat de uitvoer van whisky vanuit het VK zakte met 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor chocolade ging het om een daling van 21 procent en er werd 17 procent minder lams- en schapenvlees geëxporteerd.

Ook de EU voelt de pijn

Maar het is niet alleen het Verenigd Koninkrijk dat bloedt, ook de handel de andere kant op werd hard geraakt.

De Britse import van wijn uit de Europese Unie daalde met 20 procent in het eerste kwartaal, de invoer van Europees fruit zakte met bijna 16 procent en die van groenten met 14 procent. De invoer van kaas, kip en rundvlees uit Ierland en elders daalde eveneens.

De daling van de export van drank en voeding naar de EU betekent dat het aandeel van de rest van de wereld binnen de totale Britse export in deze categorie is toegenomen tot ruim 55 procent van het totale exportvolume.

Wat dat betreft komen de wereldwijde versoepelingen van coronamaatregelen net op tijd: de uitvoer van Britse levensmiddelen naar China, Japan, Hongkong en Zuid-Korea is in het eerste kwartaal van dit jaar aangetrokken.

De uitvoer naar China steeg met een kwart door de groeiende verkoop van varkensvlees, whisky en plantaardige oliën, aldus het FDF Trade Snapshot Report.

De Britten hopen dat de export van whisky naar de VS ook weer op gang komt, nu Washington en Londen wederzijdse tariefheffingen hebben opgeschort.

LEES OOK: Brexit is een stille ramp voor de Britse export naar de Europese Unie