De grootste batterijenfabriek ter wereld. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla bouwt ‘m in Arizona en een tweede exemplaar moet in Europa worden neergezet.

Het kabinet gaat proberen om die tweede ‘Gigafactory’ van Tesla naar Nederland te halen. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil verder weinig loslaten over zijn contacten met de autofabrikant.

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto’s en accu’s bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Zuidoost-Nederland te kiezen.

Daar zit al wat autoindustrie die de laatste jaren heel goed presteert, zoals de fabriek van VDL Nedcar in Born. In Tilburg heeft Tesla zelf ook al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Gigafactory 1

Hoe de ‘Gigafactory 2’ van Tesla er precies moet gaan uitzien is nog niet bekend, maar als de fabriek ook maar een beetje lijkt op de eerste megafabriek van de autofabrikant, gaat het om een behoorlijk groot complex. De Gigafactory 1 – die momenteel nog wordt gebouwd in de Amerikaanse staat Nevada – is ruim 1200 hectare groot, of grofweg 2400 voetbalvelden (!).

Wanneer je ook de diverse verdiepingen van het complex meetelt, zal de Gigafactory 1 over een oppervlak van een krappe 1,4 miljoen vierkante meter beschikken. De fabriek moet in 2020 meer lithium-ion-accu’s gaan leveren dan alle andere batterijfabrikanten ter wereld samen.

Anders dan Gigafactory 1, moet Gigafactory 2 zowel auto’s als accu’s gaan produceren. Een van Tesla’s grote problemen is dat het momenteel nog niet altijd de productie kan bijbenen, en daar moet deze fabriek dus bij gaan helpen.

Lees ook op Business Insider

Nederland heeft waarschijnlijk in Duitsland een grote concurrent bij het meedingen naar de nieuwe megafabriek. Duitsland is natuurlijk de thuishaven van automerken zoals BMW en Volkswagen, maar Tesla kocht onlangs ook een Duits bedrijf dat zich richt op geautomatiseerde productiesystemen; Grohmann Engineering.

Onderhandelingen

Kamp houdt zich verder op de vlakte over de mogelijke komst van Tesla. Dat is gebruikelijk in dit soort gevallen, om eventuele onderhandelingen niet te verstoren.

Ook het aantal banen dat de nieuwe fabriek zou opleveren, zegt de minister nog niet te kunnen inschatten. Gigafactory 1 moet werk bieden aan ruim 6.000 mensen.

LEES OOK: 21 opmerkelijke feiten over Tesla’s megafabriek