De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

Zhao bekende al in november schuld, waarmee een einde kwam aan een langdurig onderzoek naar Binance. Uit dit onderzoek bleek dat de cryptobeurs naliet melding te maken van meer dan 100.000 verdachte transacties, waarbij organisaties zoals Hamas, Al Qaeda en de Islamitische Staat betrokken waren. Zhao stemde al in met het betalen van een boete van 50 miljoen dollar.

Eerder werd al bekend dat Binance een boete moet betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend ruim 4 miljard euro.

Daarover bereikten de federale aanklagers en het bedrijf al overeenstemming. Als onderdeel van die deal moet Binance ook vijf jaar door een onafhankelijk kantoor gecontroleerd worden op naleving van de regels.

Het vermogen van Zhao wordt door persbureau Bloomberg geschat op 43 miljard dollar. Als hij de vier maanden cel daadwerkelijk gaat uitzitten, kan de cryptomiljardair de rijkste gevangene in een Amerikaanse cel worden.

LEES OOK: Jamie Dimon, de baas van zakenbank JPMorgan, is nog altijd niet onder de indruk van het nut van cryptovaluta (Engels)