En weer is een icoon uit de muziekindustrie overleden. Na David Bowie, Prince en Leonard Cohen is 2016 ook het sterfjaar van George Michael.

De Britse zanger overleed op 53-jarige leeftijd, vermoedelijk aan hartfalen.

Michael, die eigenlijk Georgios Kyriacos Panayiotou heet, verkocht in zijn dertigjarige carrière meer dan 100 miljoen albums en scoorde twintig nummer 1-hits.

In 1981 richtte de zanger Wham! op, samen met zijn beste vriend Andrew Ridgeley. Binnen afzienbare tijd scoorde het duo toptienhits zoals Young Guns en Wake me up before you go go.

Kerstklassieker Last Christmas

Last Christmas werd in 1984 uitgebracht. In de bijbehorende knusse videoclip brengen Michael en Ridgeley de kerstdagen door in de Zwitserse wintersportplaats Saas-Fee.

Het nummer groeide uit tot een wereldwijde kerstklassieker en behoort tot de meest gedraaide platen tijdens de feestdagen. In Nederland bereikte de single de tweede plaats in de Nationale Hitparade. Door de vele downloads dook Last Christmas de afgelopen tien jaar keer op keer op in de Single Top 100.

Elk jaar verdient Wham! nog zo'n 350.000 euro aan royalty's met de kersthit, schrijft de Daily Mail.

Solo-carrière

Ook als solo-artiest boekte Michael grote successen. Van zijn eerste album Faith zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. De zanger werd alom geroemd om zijn enorme muzikale talent en de grootste artiesten stonden in de rij om met hem te werken.

George Michael hoorde tot de rijkste Britse musici. De website The Richest schat zijn vermogen op 175 miljoen dollar, omgerekend zo'n 167 miljoen euro. Celebrity Net Worth komt uit op 200 miljoen dollar.

Ter vergelijking: de in januari overleden David Bowie is zo'n 230 miljoen dollar waard en Elton John bijna 500 miljoen dollar. Beatles-ster Paul McCarthy spant de kroon, met een geschat vermogen van meer dan een miljard dollar.

Zijn muzikale collega's zijn diep geraakt door de dood van George Michael. Andrew Ridgeley zegt ontdaan te zijn door "het verlies van mijn geliefde vriend". En zanger Elton John gedenkt op Instagram zijn collega: "Ik heb een vriend verloren."

 

LEES OOK: 22 opvallende personen die overleden in 2016