De gemeenteraad van Terschelling heeft zich dinsdagavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen “alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen”.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd voor het gasveld Terschelling-Noord. De firma wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling.

Vergunningen aanvragen

Er is een concessie afgegeven voor exploratie van de gasbel, zo staat te lezen op de site van Tulip Oil. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen.

Volgens de gemeenteraad is door de mogelijke boringen grote maatschappelijke onrust op het eiland ontstaan. “Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem”, stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Actiegroep maakt bezwaar

De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Volgens woordvoerster Annet van Essen was de bevolking van Terschelling lange tijd niet op de hoogte van de plannen. "We zullen de eilanders zo goed mogelijk informeren over de plannen en ze laten weten dat ze invloed kunnen hebben."

Bezwaren tegen eventuele gasboringen zijn volgens Van Essen onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt (fracking) en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen.