Het Britse pond kreeg vrijdagnacht te maken met een zogenoemde ‘flashcrash’, een extreme koersdaling, waarschijnlijk veroorzaakt door op hol geslagen computers.

Mogelijk zijn er computerproblemen zijn geweest met verkooporders of heeft een handelaar een vergissing gemaakt, waardoor per ongeluk een groot aantal verkooporders werd uitgebracht.

De flashcrash was van korte duur, maar het pond stond stond vrijdagmiddag zowel tegenover de dollar als de euro onder druk.

Dit deed het pond tegenover de dollar.

pond-dollar

En zo zag het plaatje tegen de euro eruit.

pond-euro

In een jaar tijd heeft het Britse pond liefst 17 procent ingeleverd tegenover de euro.

Het Britse pond kreeg vrijdagnacht te maken met een zogenoemde 'flashcrash', een extreme koersdaling, waarschijnlijk veroorzaakt door op hol geslagen computers. Mogelijk zijn er computerproblemen zijn geweest met verkooporders of heeft een handelaar een vergissing gemaakt, waardoor per ongeluk een groot aantal verkooporders werd uitgebracht.

Volg de koers van het Britse pond realtime op finanzen.nl.

Harde Brexit raakt Britse pond

Het pond verliest al enkele dagen flink terrein, na opmerkingen van de Britse premier Theresa May die duidden op een zogenoemde 'harde' Brexit.

In maart 2017 wil May officieel starten met de onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie. Daarbij lijkt het verkrijgen van controle over migratie prioriteit te hebben boven het behoud van het lidmaatschap van de interne, Europese markt.

Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel blijft van de interne markt, verliezen Britse financiële bedrijven automatisch het zogenoemde 'paspoortrecht' waarmee ze onbelemmerd kunnen opereren in andere Europese landen. Dat zou een enorme klap betekenen voor Londen als financieel centrum.

Ook voor hoofdkantoren van multinationals in het VK met dochterbedrijven in andere EU-landen is het verlies van het lidmaatschap van de interne markt om fiscale redenen ongunstig.

Hammond verwacht meer turbulentie

De Britse minister van Financiën verwacht de komende jaren meer turbulentie op de valutamarkt. Het is echter niet zo dat de Britten al hebben besloten tot een 'harde Brexit', liet hij vrijdag weten.

Hammond reageerde in de marge van de jaarvergaderingen van het IMF in Washington op de scherpe koersdaling van het pond. Hij uitte daarbij zijn verbazing dat sommige marktpartijen "nu pas'' door lijken te hebben dat de Brexit daadwerkelijk staat te gebeuren.

Op dat vlak staat echter nog niets vast, benadrukte Hammond. Hij hield daarbij ook de optie open dat de Britten deel blijven uitmaken van de gemeenschappelijke markt.

De Britse centralebankpresident Mark Carney liet eerder weten te rekenen op een technische oorzaak voor de plotselinge crash van de munt. De Bank of England heeft de internationale toezichthouder BIS gevraagd de crash te onderzoeken.

LEES OOK: Heeft Brexit-premier Theresa May zojuist een strijd met de Bank of England ontketenend?