• Vermogensbeheerder Fidelity heeft de waardering van zijn belang in de Chinese fintechgigant Ant Group gehalveerd.
  • Reden voor lagere schatting zijn de ingrepen van Chinese toezichthouders. Ant zou nog 144 miljard dollar waard zijn.
  • Naast Fidelity hebben ook vermogensbeheerders BlackRock en T. Rowe Price belangen in Ant Group.

Het optreden van Chinese toezichthouders tegen fintechbedrijf Ant Group in de afgelopen maanden heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity de geschatte waarde van zijn belang in Ant Group heeft gehalveerd.

Op basis hiervan zou Ant Group in plaats van 295 miljard dollar slechts 144 miljard dollar waard zijn, zo blijkt uit documenten die voor het eerst door zakenkrant The Wall Street Journal zijn ingezien.

Fidelity investeerde voor het eerst in Ant Group in juni 2018, tegen een toenmalige waardering van 150 miljard dollar.

De nieuwe waardering is een enorme daling ten opzichte van de verwachte waardering van Ant Group bij de beoogde beursgang van afgelopen jaar. Die lag op meer dan 310 miljard dollar. Door ingrijpen van de Chinese overheid is die beursgang niet doorgegaan.

Lees ook: Chinese financiële reus Ant van Jack Ma mikt op waardering $280 miljard bij beursgang – die waarschijnlijk de grootste ooit wordt

Fidelity is niet de enige Amerikaanse vermogensbeheerder met een belang in Ant Group. Ook BlackRock en T. Rowe Price investeerden tussen de 200 en 500 miljoen dollar in Ant Group.

Ant Group is onder meer eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger en veel grotere variant van PayPal. Vorig jaar verwerkte het voor zo’n 17 biljoen dollar aan betalingstransacties.

China stak een stokje voor de beursgang

Begin november vorig jaar hielden de Chinese autoriteiten onverwacht de megabeursgang van Ant Group tegen. De financiële dienstverlener wilde bijna 35 miljard dollar ophalen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong, waarmee het de grootste beursgang ooit zou worden.

Lees ook: De grootste beursgang ter wereld gaat voorlopig niet door – China trapt plots op de rem bij Jack Ma’s Ant Group

Ook kreeg het bedrijf te horen dat het geen consumentenkredieten meer mag verstrekken en dat het moet stoppen met vermogensbeheerdiensten.

Er werd destijds gewezen op veranderingen in regelgeving, zonder dit nader uit te leggen.

Het was wel al bekend dat Chinese toezichthouders er problemen mee hadden dat Ant Group als financiële dienstverlener niet aan dezelfde strenge regels was onderworpen als banken.

Jack Ma versus de Chinese staat

Ant Group behoort tot het imperium van techmiljardair Jack Ma, die e-commercegigant Alibaba oprichtte. Ma liet zich afgelopen jaar kritisch uit over de regulerende instanties in China verdween na het afblazen van de beursgang van Ant Group enkele maanden compleet uit de publiciteit.

Alibaba werd afgelopen maand getroffen door een recordboete van 2,8 miljard dollar naar aanleiding van een onderzoek van de Chinese autoriteiten naar marktdominantie. “Alibaba accepteert de boete met oprechtheid”, zei het bedrijf in een verklaring.

Afgelopen maand kwam het bericht naar buiten dat Ma mogelijk zijn belang in Ant Group van de hand zou doen. Een dergelijke stap zou Ant helpen om het geschil met de Chinese overheid te beslechten.

Een woordvoerder van Ant Group zei echter tegen persbureau Reuters dat het vertrek van Ma “nooit onderwerp van gesprek is geweest, met wie dan ook.”

Lees meer over Ant Group: