• Ant Group heeft de vlucht naar voren genomen en zal minder consumentenkredieten in samenwerking met banken verstrekken.
  • Het bedrijf van Jack Ma anticipeert daarmee op verdere maatregelen van de Chinese autoriteiten.
  • Het Chinese concern zou ook een akkoord hebben bereikt met de toezichthouder. Daarbij zou Ant aan vergelijkbare eisen moeten gaan voldoen als een bank.

De Ant Group van de Chinese multimiljardair Jack Ma gaat minder leningen aan consumenten verstrekken in samenwerking met banken. Daarmee loopt het concern vooruit op de wensen van de Chinese toezichthouder.

Consumentenkredieten waren de afgelopen tijd juist de motor achter de sterke groei van Ant. Bijna twee derde van de omzet van de fintech kwam in de eerste helft van het vorig jaar uit leningen aan consumenten.

Jack Ma, die ook achter Ants moederbedrijf Alibaba zit, was in botsing gekomen met de Chinese Autoriteiten over de groei van zijn onderneming. Hij had kritiek geleverd op Chinese machthebbers en gezegd dat ze vernieuwing in de financiële sector tegen zouden houden.

Gedwongen verkoop van divisies lijkt van de baan

De snelle groei van Ant Group had afgelopen jaar moeten leiden naar de grootste beursgang ooit, maar die werd kort van tevoren verboden door de autoriteiten. Beijing meende plotseling dat Ant niet aan nieuwe richtlijnen voldeed.

Al een tijdje hintte de Chinese toezichthouder nu al op mogelijke maatregelen om de leningen terug te dringen, waarna Ant en de banken nu hebben besloten zelf een maximum aan de leningen te stellen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Inmiddels zou Ant ook een akkoord hebben bereikt met de financiële toezichthouders over de regelgeving. Daarbij zou Ant aan vergelijkbare eisen moeten voldoen als een bank. Ook moeten alle onderdelen van Ant in een financiële holding worden geplaatst.

De fintech had eerder nog geprobeerd om zijn technologische aanbod op bijvoorbeeld het gebied van de blockchain en maaltijdbezorging daarbuiten te houden. Eerdere speculatie dat Ant mogelijk gedwongen zou worden om onderdelen af te stoten, lijkt nu niet meer waarschijnlijk.

Lees meer over Ant Group: