• De Chinese zakentycoon Jack Ma is gespot terwijl hij aan het golfen was in het exclusieve en afgelegen Sun Valley Golf Resort, aldus Bloomberg.
  • Het is de eerste keer in bijna drie maanden dat de oprichter van Alibaba in het openbaar is gezien.
  • Ma houdt zich de laatste tijd gedeisd, omdat hij in conflict ligt met Chinese toezichthouders die het gemunt zouden hebben op zijn bedrijven.

De Chinese zakenman en oprichter van Alibaba en Ant Group, Jack Ma, is na maanden van de radar te zijn geweest gespot tijdens een potje golf in het exclusieve Sun Valley Golf Resort op het Chinese eiland Hainan. Dat schrijft Bloomberg

Het is de eerste keer dat hij weer in het openbaar is gezien sinds hij zich in oktober vorig jaar kritisch uitliet over de Chinese financiële waakhond en vervolgens drie maanden uit de publiciteit verdween.

Ma stopte niet alleen met publieke optredens, maar viel ook volledig stil op sociale media, waar hij normaal gesproken altijd zeer actief was. 

Toen de 56-jarige CEO ook nog eens werd vervangen als jurylid van de door hem bedachte talentenjacht ‘Africa’s Business Heroes’ begonnen geruchten de ronde te doen dat hij daadwerkelijk vermist zou zijn.

Maar op 20 januari dook hij ineens weer op in een video waarin hij 100 leraren toespreekt. Deze video was onderdeel van de Jack Ma Rural Teachers Award-ceremonie, die leraren in arme, rurale gebieden in China in het zonnetje zet.

Nu blijkt dat de Chinese zakentycoon helemaal niet ondergedoken zit in een schuilkelder, maar gewoon lekker aan zijn golfhandicap werkt. Volgens Bloomberg omschreven andere gasten in het resort zijn niveau als 'een beginnend golfer'.

Ma's ligt in de clinch met Chinese toezichthouders 

Ma's publieke afwezigheid heeft waarschijnlijk te maken met een conflict met de toezichthouders van het land, waarin de Chinese techmagnaat verwikkeld is geraakt.

In oktober uitte Ma tijdens een conferentie in Shanghai openlijk kritiek op de financiële regelgeving van China. Hij zei dat China mondiale regels volgt die deel uitmaken van "een club van oude mensen" en dat de regels van het mondiale bankwezen niet goed zijn afgestemd op de Chinese technologische innovatie.

Een maand later introduceerde China strengere regels die de beursgang van Ant Group, Ma's fintechbedrijf, blokkeerden. Dat zou waarschijnlijk de grootste beursgang ooit zijn geweest.

In december startte China een antitrustonderzoek naar Ma's e-commercebedrijf Alibaba vanwege vermeende monopolistische praktijken. Toezichthouders zeiden ook dat ze Ant Group onder druk zullen zetten om strenge financiële regels in te voeren.

Ant Group is van plan zichzelf te herstructureren, na de eis van de Chinese toezichthouders. Uiteindelijk zal het bedrijf een financiële holding worden, onder toezicht van China's centrale bank, vertelden mensen met kennis van zaken in januari aan The Wall Street Journal.

Lees meer over de steenrijke Chinese zakenman Jack Ma: