• Chinese autoriteiten hebben onverwachts de grootste beursgang ter wereld, die van Ant Group, geblokkeerd.
  • De financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba wilde deze week op de beurzen in Shanghai en Hong Kong 35 miljard dollar ophalen.
  • Eerder deze week werd Ant Group al gewaarschuwd door toezichthouders dat het bedrijf zich waarschijnlijk aan dezelfde strenge regels zou moeten houden als banken.
  • Ant Group is onder meer eigenaar van betaaldienst AliPay  en komt uit de koker van de Chinese miljardair Jack Ma.

Zo blijkt maar dat op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet al het verrassende nieuws uit de VS komt. In China blokkeerden de autoriteiten dinsdag onverwacht de beursgang van Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba.

Hiermee wordt de grootste beursgang ter wereld, ter waarde van 35 miljard dollar, voorlopig ontspoord. Donderdag zouden de aandelen van de betaalreus beschikbaar komen op de beurzen van Shanghai en Hong Kong.

Volgens The Wall Street Journal is de beursgang stopgezet na een ontmoeting van Alibaba-oprichter Jack Ma, de centrale bank van China en drie andere financiële toezichthouders. Dat Ma op het matje was geroepen was al bekend, maar dit werd door investeerders vooral opgevat als een simpele waarschuwing.

Reden voor stopzetten IPO is onduidelijk, wilde Ma te veel?

De exacte reden voor deze dramatische ontwikkeling voor Ant Group werd niet gegeven. Maar de Chinese autoriteiten wijzen op veranderingen in de regelgeving voor dit soort nieuwe financiele dienstverleners. Ma zou gewaarschuwd zijn dat Ant zich aan dezelfde strenge regels zal moeten houden als banken.

De topman had recent nog kritiek geuit op overheden en financiële autoriteiten die volgens hem innovatie zouden afremmen. Op een conferentie in Shanghai eind vorige maand vergeleek hij de akkoorden van Bazel, waarin internationale eisen voor bankbuffers zijn vastgelegd, met een club voor ouderen. 

Chinese staatsmedia hebben afgelopen dagen uitgebreid aandacht besteed aan die opmerkelijke uitlatingen van de miljardair.

Alipay is uitgegroeid tot een uitdager van Chinese banken

De Chinese overheid kijkt al langer naar de dominante positie van Ant Group, dat met Alipay de grootste betaaldienst van China in handen heeft met 15 biljard euro aan verwerkte transacties in 2019.

Ook biedt het bedrijf andere financiële diensten aan, zoals microleningen, verzekeringen, vermogensbeheer en creditcards, en levert het clouddiensten aan financiële instituten (Ant Financial Cloud).

Vorig jaar had Ant Group 260 miljard euro aan leningen uitstaan bij kleine bedrijven en consumenten. Daarmee is de financiële dienstverlener uitgegroeid tot een uitdager van Chinese overheidsbanken.

Dat steekt de Chinese overheid, die graag een stevige vinger in de pap houdt bij bedrijven, zeker als ze een grote rol hebben in de economie. Sinds 2018 haalt de regering de teugels aan. Zo moest Ant Group zijn beleggingsfonds afbouwen en moet het bedrijf eind dit jaar aan strengere kapitaaleisen voldoen.

Ant koos voor China in plaats van New York voor IPO

Hoewel Ant Group gezien wordt als financieel dienstverlener, positioneerde het zichzelf recentelijk veel meer als technologieleverancier. Het bedrijf veranderde in juni de naam dan ook van Ant Financial Services in Ant Group.

Dit lijkt niet geholpen te hebben Ant te redden van de grillen van de financiële toezichthouders in China.

De blokkade van de IPO van Ant is extra zuur voor Ma. Het bedrijf had juist voor een beursgang gekozen in Shanghai en Hong Kong, in plaats van New York, vanwege de oplopende spanningen tussen de VS en China.

De autoriteiten grepen overigens in bij het deel van de beursgang dat gepland was in Shanghai. Ant Group liet kort daarop zelf weten dat ook de gang naar de aandelenbeurs in Hongkong werd opgeschort.

Wat de ingreep van de autoriteiten op langere termijn betekent voor die plannen is niet naar buiten gebracht. Voorlopig blijft het record voor de grootste beursgang ooit in handen van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, met ruim 29 miljard dollar.