Chinese financiële reus Ant Group mikt naar verluidt op een waardering 280 miljard dollar bij zijn megabeursgang in Hongkong en Shanghai.

Eerder rekende Ant Group nog op 250 miljard dollar, maar vanwege de grote vraag naar de aandelen bij beleggers.

Miljardair Jack Ma wil met de beursgang 35 miljard dollar ophalen. Als dat lukt wordt hij naar verwachting weer de rijkste man van China.

Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba, mikt naar verluidt op een waardering van minimaal 280 miljard dollar bij zijn beursgang in Hongkong en Shanghai.

Dat is 12 procent meer dan de vorige prognose van 250 miljard dollar. De waardering is opgeschroefd wegens de grote vraag naar de aandelen bij beleggers, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

Daarmee is het bedrijf in waarde groter dan financieel concern Bank of America, en zelfs twee keer de omvang van Citigroup. Onder Amerikaanse financiële instellingen is, gekeken naar marktwaarde, alleen JPMorgan groter in omvang.

De Chinese miljardair Jack Ma wil met de beursgang zeker 35 miljard dollar ophalen. Daarmee zou het de grootste beursgang ooit zijn.

Lees ook op Business Insider

Het record is momenteel nog in handen van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, dat 29 miljard dollar ophaalde.

Ant wil de opbrengst van de aandelenverkoop gebruiken om zijn activiteiten uit te breiden en onderzoek en ontwikkeling te financieren. Het is nog niet duidelijk wanneer het bedrijf precies naar de beurs gaat.

Jack Ma kan weer rijkst Chinees worden na beursgang

Ant is onder meer eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger en veel grotere variant van PayPal. Alibaba heeft een belang van 33 procent in Ant. Beide bedrijven komen uit de koker van Jack Ma.

Via een getrapte constructie heeft Ma meer dan de helft van Ant Group in handen. Als het bedrijf naar de beurs gaat, wordt hij naar verwachting weer de rijkste persoon van China.

Vorige maand werd hij onttroond door ondernemer Zhong Shanshan wiens vermogen 59 miljard dollar telt. Zhong heeft zijn fortuin verkregen met gebotteld water en vaccins.

Volgens de miljardairsindex van Bloomberg bedraagt Zhongs nettovermogen 58,7 miljard dollar, 2 miljard meer dan Jack Ma die afgelopen zes jaar de rijkste man van China was.

Lees ook: Dit doet de Ant Group, de Chinese betaalreus van Jack Ma die voor een recordbedrag naar de beurs wil

Ant Group in Nederland

In Nederland is Ant Group actief met WorldFirst en betaalapp Alipay. Waar Alipay zich richt op digitale betalingen van consumenten aan bedrijven, legt WorldFirst de focus op internationale betalingen van bedrijven onderling.

“Kort gezegd is het doel van Ant Group to make it easier to do business anywhere”, vertelde directeur Michel Post van WorldFirst in Nederland onlangs aan Business Insider.

“In Nederland hebben we een sterke positie bij e-commerce bedrijven die bijvoorbeeld producten in China inkopen en verkopen op platforms als Bol.com”, zegt Post. “Aan de andere kant heb je ook Nederlandse partijen die bijvoorbeeld via Amazon producten in het Verenigd Koninkrijk aanbieden en dus betalingen in ponden ontvangen.”

Het klantenpalet gaat echter verder dan e-commerce. In iets meer dan twee jaar tijd heeft WorldFirst in Nederland meer dan 1.000 klanten geworven in diverse branches, van bloemenexporteurs en leveranciers van tuinmeubelen tot machinebouwers.

Lees hier het volledige interview met Michel Post van WorldFirst