• Na bijna drie maanden van afwezigheid is een video van Alibaba-topman Jack Ma verschenen. Hij sprak leraren kort toe tijdens een digitale bijeenkomst.
  • Ma verscheen voor het laatst eind oktober in het openbaar en liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond.
  • De beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan.
  • Het aandeel Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong, in reactie op het opduiken van Ma.

Jack Ma, de topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, heeft na bijna drie maanden van afwezigheid weer van zich laten horen. Hij sprak woensdag leraren toe tijdens een digitale bijeenkomst op Chinese sociale media en zei dat hij meer tijd wil besteden aan filantropie.

Ma verscheen voor het laatst eind oktober in het openbaar en liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond. Hoewel de Alibaba-topman zeer actief is op sociale media, liet hij ook daar niets van zich horen, tot nu.

In de video van 50 seconden feliciteert Ma zo’n honderd leraren op het platteland die door zijn liefdadigheidsinstelling een opleiding konden volgen. Hij sprak rechtstreeks in de camera.

De Chinese multimiljardair zei niet waar hij was en dat is ook niet op te maken uit de beelden. Ook zei hij niets over zijn verdwijning of waar hij de afgelopen maanden was.

Volgens Tianmu News, een nieuwsportaal van een regionale overheidsinstantie, is de video woensdag opgenomen.

Mogelijk opgepakt door de Chinese overheid na kritiek

Ma is een groot voorstander van een open en marktgestuurde economie. Afgelopen oktober uitte hij kritiek uitte op het Chinese systeem van financieel toezicht tijdens een conferentie in Shanghai.

Tijdens die conferentie zette hij de financiële regelgeving van China weg als “een club oude mensen” en zei hij: “We kunnen de methoden van gisteren niet gebruiken om de toekomst te reguleren.”

Dat kwam Ma duur te staan. De beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Het zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Met het blokkeren van de beursgang zou de Chinese overheid Ma een lesje hebben willen leren. De regering kijkt al langer naar de dominante positie van Ant Group, dat met Alipay de grootste betaaldienst van China in handen heeft met 15 biljard euro aan verwerkte transacties in 2019.

De afgelopen tijd werd op sociale media gespeculeerd over de verdwijning van Ma. Er werd ook gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven.

Het aandeel Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong, in reactie op het opduiken van Ma.

LEES OOK: De Chinese overheid wil Jack Ma en Alibaba een kopje kleiner maken – dit is de reden