Techmiljardair Jack Ma verkoopt mogelijk zijn belang in de financiële dienstverlener Ant Group.

Een dergelijke stap zou Ant Group helpen om een geschil met de Chinese overheid te beslechten, die al langer bezig is de controle op het bedrijf van Ma te vergroten.

Ma’s vertrek zou de weg vrij kunnen maken voor Ant Group om de plannen voor een beursgang nieuw leven in te blazen.

De Chinese techmiljardair Jack Ma doet mogelijk zijn belang in fintechbedrijf Ant Group van de hand.

Het bedrijf zou de mogelijkheden onderzoeken voor Ma om zijn stukken te verkopen en de controle over het bedrijf op te geven, meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Een dergelijke stap zou Ant helpen om een geschil met de Chinese overheid te beslechten. Die houdt het fintechbedrijf al maanden nauwlettend in de gaten.

De Chinese staat blokkeerde afgelopen jaar de beoogde beursgang van Ant Group. Het bedrijf kreeg ook te horen dat het geen consumentenkredieten meer mag verstrekken en moet stoppen met vermogensbeheerdiensten.

De dochteronderneming van webwinkelconcern Alibaba, dat werd opgericht door Jack Ma, moet zich volgens de Chinese overheid alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay.

De zeggenschap van Ma bij Ant Group verloopt via een ingewikkelde structuur van investeringsvehikels. In november al zou Ma in een vergadering met toezichthouders hebben aangeboden om delen van Ant Group over te dragen aan de Chinese overheid.

Beleidsmakers van de People's Bank of China (PBOC), en de financiële toezichthouder CBIRC voerden tussen januari en maart gesprekken met Ma en Ant Group afzonderlijk over een vertrek van de miljardair uit het bedrijf.

Beursgang Ant Group geblokkeerd

Begin november hielden de Chinese autoriteiten nog onverwacht de megabeursgang van Ant tegen. De financiële dienstverlener wilde bijna 35 miljard dollar ophalen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong, waarmee het de grootste beursgang ooit was geworden.

Er werd destijds gewezen op veranderingen in regelgeving, zonder dit nader uit te leggen.

Het was wel al bekend dat toezichthouders er problemen mee hadden dat Ant als financiële dienstverlener niet aan dezelfde strenge regels was onderworpen als banken. Daarbij liet Ma zich kritisch uit over de regulerende instanties in China.

Ma's vertrek zou de weg vrij kunnen maken voor Ant Group om de plannen voor een beursgang nieuw leven in te blazen. Ant Group ontkent overigens dat een afstoting van Ma's belang ooit is overwogen.

"Het afstoten van Ma's belang in Ant Group is nooit onderwerp van gesprek geweest met wie dan ook", zei een woordvoerder van Ant in een verklaring.

LEES OOK: De Chinese overheid wil Jack Ma en Alibaba een kopje kleiner maken – dit is de reden