Muziekliefhebbers moeten dit jaar dieper dan ooit in de buidel tasten om een groot festival te bezoeken. Deze week maakte het populaire festival Lowlands bekend dat een ticket voor drie dagen 300 euro gaat kosten. Vorig jaar kostte een kaartje nog 255 euro.

Dat komt volgens organisator Mojo onder meer door de sterk gestegen energiekosten en de duurdere inhuur van apparatuur. Ook de gestegen artiestenprijzen spelen een rol, zegt marketingmanager Bente Bollmann van organisator Mojo tegen de NOS. “Wereldwijd worden festivals populairder, dus bekende artiesten worden meer gevraagd. En zij treden op voor de hoogste bieder.”

En Lowlands is niet de enige, ook andere grote zomerfestivals als Pinkpop en Down the Rabbit Hole verhogen hun ticketprijzen met tientallen euro’s. Volgens onderzoek van Festival Fans naar de prijzen van 76 festivalkaarten in Nederland stijgen de kosten ten opzichte van vorig jaar met gemiddeld 14 procent, schrijft Het Parool.

Toch denkt woordvoerder Willem Westermann van de Vereniging Van Evenementenmakers niet dat mensen weg zullen blijven vanwege de duurdere kaartjes. “‘We leveren nog steeds hele goede waar voor het geld”, zegt hij tegen BNR. “Er zijn ook de gratis en goedkopere festivals. Maar wie betaalt, zal daar een hele mooie beleving voor krijgen. Bovendien hebben veel mensen wat meer te besteden door loonsverhogingen.'”

Business Insider zet de kosten van een kaartje voor vijf meerdaagse festivals op een rij, waarvan de kosten bij de laatste gelijk zijn gebleven.


Lowlands: van €255 naar €300

De Nederlandse rapgroep The Opposites treedt op tijdens Lowlands 2022. Foto: ANP/Paul Bergen.
De Nederlandse rapgroep The Opposites treedt op tijdens Lowlands 2022. Foto: ANP/Paul Bergen.

Het sinds 1993 jaarlijks bij Biddinghuizen in de Flevopolder georganiseerde 'A Camping Flight to Lowlands Paradise' verhoogt de prijs voor een ticket dit jaar naar 300 euro. Dagtickets zijn niet te koop.

De eerste bekendgemaakte acts voor de komende editie zijn Billie Eilish, Florence + The Machine en Charlotte de Witte.


Pinkpop: van €245 naar €275

Pinkpop 2022. Foto: ANP/Marcel van Hoorn.
Pinkpop 2022. Foto: ANP/Marcel van Hoorn.

Een weekendticket voor de editie van 2023 gaat 275 euro kosten. De prijs van een dagkaarten stijgt van 120 euro naar 135 euro.

De grootste acts die in het derde weekend van juni te zien zullen zijn in Landgraaf zijn Robbie Williams, The Red Hot Chili Peppers en P!nk.


Down the Rabbit Hole: van €210 naar €245

Optreden van de Nederlandse band De Staat tijdens Down the Rabbit Hole 2016. Foto: ANP KIPPA/Piroschka van de Wouw.
Optreden van de Nederlandse band De Staat tijdens Down the Rabbit Hole 2016. Foto: ANP KIPPA/Piroschka van de Wouw.

Drie dagen Down the Rabbit Hole-festival, inclusief camping, kost dit jaar 245 euro. Vorig jaar was dat nog 210 euro. Komende zomer zijn onder meer Stromae, Paolo Nutini en Froukje te zien in De Groene Heuvels bij Nijmegen.


Zwarte Cross: van €132,50 naar €170

Festivalgangers tijdens de Zwarte Cross 2022. Foto: ANP/Vincent Jannink.
Festivalgangers tijdens de Zwarte Cross 2022. Foto: ANP/Vincent Jannink.

Muziek- en motorcrossfestival Zwarte Cross kost voor de volledige vier dagen 170 euro. De prijs van een dagkaart is omhooggegaan van 32,50 euro naar 45 euro.

Toch is de komende editie met acts als Eagles of Death Metal, Son Mieux en Henk Wijngaard & De Woudrukkers al helemaal uitverkocht.


Awakenings Summer Festival: houdt de ticketprijs op €220

Het Awakenings Summer Festival. Foto: The Media Nanny
Het Awakenings Summer Festival. Foto: The Media Nanny

Een weekend Awakenings Summer Festival kost net als vorig jaar 220 euro. Het festival in Hilvarenbeek is daarmee een van de uitzonderingen op de fors gestegen ticketprijzen. Het publiek krijgt begin juli kanonnen als Amelie Lens, Adam Beyer, Tale of Us en Reinier Zonneveld te zien.

LEES OOK: 37 enorme feesten en festivals die iedereen in zijn leven zou moeten bezoeken