Dit weekend is het weer zover: bijna 40.000 aandeelhouders van Berkshire Hathaway trekken naar het Amerikaanse plaatsje Omaha, om hun held te zien. Maar superbelegger Buffett is niet blij met de extreme hotelprijzen in zijn thuisstad.

In 1981, toen beleggingsfenomeen Warren Buffett nog niet zo bekend was bij het grote publiek, bezochten twaalf mensen de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, de firma van de meest succesvolle Amerikaanse investeerder van de afgelopen veertig jaar.

Dit jaar wonen naar verwachting zo’n 38.000 personen de jaarlijkse vergadering bij, een mix van een gezellig weekendje uit en een bijna religieuze happening om het ‘Orakel van Omaha’ te eren.

Omaha telt ongeveer 430 duizend inwoners en heeft ongeveer 14.000 hotelkamers. In het weekend dat Buffett zijn jaarvergadering organiseert stijgt de bezettingsgraad van gemiddeld 59 tot bijna 100 procent.

Hoteliers hebben de almaar toenemende populariteit van Buffetts bijeenkomst aangegrepen om prijzen te verhogen. Maar Buffett zelf vindt dat dit de spuitgaten begint uit te lopen, zo signaleert onder meer zakenkrant The Wall Street Journal.

Buffett in Omaha: hoge hotelprijzen

Sommige hotels vragen prijzen van 1.000 dollar per nacht voor het Buffett-weekend. Goedkopere hotels rekenen 425 dollar per nacht, bijna het drievoudige van de gemiddelde prijzen gedurende het jaar. Volgens de hoteleigenaren in Omaha reageren ze simpelweg op de hoge vraag. "Ik hoor geen klachten van gasten", stelt Tim Darby van Omaha's Magnolia Hotel tegenover de WSJ.

Maar Buffett zelf vindt dat hij als een 'moederbeer' zijn 'welpen' moet beschermen. Hij heeft daartoe een expliciete oproep aan zijn aandeelhouders gedaan om te kijken naar particuliere kamerverhuur via het platform Airbnb.

De site voor sociale verhuur is daar meteen op ingesprongen door inwoners van Omaha aan te sporen kamerruimte aan te bieden. Dit tot ongenoegen van lokale hotelbazen. De overkoepelende club van hotels in Nebraska liet onder meer tegenover de WSJ weten het pijnlijk te vinden dat 'lokale burgers' (lees: Buffett, red) de diensten van een in San Francisco zetelende firma promoten ten koste van plaatselijke hotels.

Airbnb als alternatief

Veel verschil lijkt de oproep van Buffett dit jaar nog niet te maken, want menig aandeelhouder heeft al ruim van tevoren geboekt. Begin deze week bood bijvoorbeeld Terrill Maxwell kamerruimte aan op vijf kilometer afstand van de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, maar ze had donderdagmiddag nog geen afnemers gevonden, aldus de WSJ.

Volgend jaar kan dat anders zijn: Buffett is in gesprek met Airbnb om te kijken over er voor 2015 ruim van tevoren een substantieel aanbod kan worden geregeld voor zijn aandeelhoudersvergadering.