Als Turkije excuses van Nederland eist voor de uitzetting van de Turkse minister van Familiezaken kan het land daar lang op wachten. Dat liet premier Mark Rutte blijken in een uitzending van WNL op Zondag.

Journalist en politiek commentator Wierd Duk zei tegen Rutte dat de kans groot is dat Turkije excuses zal eisen van Nederland, maar daar kan wat Rutte betreft geen sprake van zijn.

“Dat is toch bizar. Even Wierd, even serieus”, zei Rutte, ogenschijnlijk verbijsterd over de suggestie. “Dit is een man die ons gister uitmaakt voor fascisten en land van nazi’s. Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek.”

Lees hier meer over de diplomatieke rel: Turkije dreigt Nederland met maatregelen: hoe belangrijk is de handel?

Rutte benadrukte verder dat het Nederlandse kabinet voortdurend heeft geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke rel met Turkije tot bedaren te brengen. “Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en ik zijn vanaf begin vorige week constant bezig geweest om te de-escaleren.” Rutte zei zijn Turkse ambtgenoot de afgelopen dagen acht keer te hebben gesproken.

"Nederland is ook een trots land", zei Rutte, en kon niet over zijn kant laten gaan dat de Turkse minister van Familiezaken haar ongewenste komst naar Nederland toch doorzette. De politie hield de minister zaterdagavond tegen in Rotterdam en gelastte haar Nederland te verlaten. "Onder beschaafde volken zou het betamelijk zijn geweest te gaan."

Rutte heeft zijn Turkse collega voorgesteld "binnenkort maar eens een groot bord eten weg te werken", want het is "volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren gebeurd is". Hij zei zoiets "nog nooit meegemaakt" te hebben.

Maar Nederland blijft proberen "te de-escaleren waar wij kunnen", zei de premier. Dat dient volgens hem de Nederlandse belangen. Als Nederland nu verder gaat escaleren zijn wij de onverstandige partij, zei Rutte.

Turkse minister klaagt luid

De Turkse minister Kaya zegt dat de Nederlandse politie haar onmenselijk heeft behandeld. Volgens Kaya zijn vijf van haar beveiligers gearresteerd en is zij anderhalf uur aan de grens met Duitsland vastgehouden.

De Turkse bewindsvrouw deed haar uitspraken zondag op het vliegveld van Istanbul tijdens een persconferentie. Zij is zaterdagnacht nadat de Nederlandse regering haar ongewenst vreemdeling had verklaard naar Duitsland vertrokken. Vanaf de luchthaven in Keulen vloog Kaya met een privéjet naar Istanbul.