• Op basis van de netwerkactiviteit zou cryptomunt ether ongeveer 75 procent lager moeten staan, op ongeveer 1.000 dollar, zeggen analisten van JPMorgan.
  • Analisten van de zakenbank denken dat driekwart van het huidige koersniveau van ongeveer 4.000 dollar te maken heeft met verwachtingswaarde.
  • Beleggers hebben hun hoop gevestigd op meer interesse voor ether onder professionele vermogensbeheerders en aanpassingen van het Ethereum-netwerk.

Metingen van de activiteit op het Ethereum-netwerk suggereren dat de bijbehorende cryptomunt ether een waardering zou moeten hebben die ongeveer een kwart van de huidige koers van circa 4.000 dollar bedraagt. Dat stellen analisten van zakenbank JPMorgan.

Voor de netwerkactiviteit van Ethereum wordt onder meer gekeken naar de ontwikkeling van het aantal transacties op het digitale logboek van dit cryptoplatform (de blockchain), en de computercapaciteit die wordt ingezet om transacties doorgang te laten vinden.

Op basis van deze gegevens komen analisten van JPMorgan uit op een waardering van cryptomunt ether van ongeveer 1.000 dollar, blijkt uit een afgelopen vrijdag gepubliceerde analyse.

Ether is dit jaar met een factor 5 in waarde gestegen, van ongeveer 730 dollar naar circa 4.000 dollar op dinsdag.

Lees ook: Ether breekt voor het eerst door grens van $4.000 – analist die dat voorspelde denkt dat de cryptomunt dit jaar verder stijgt naar $10.000

De analisten van JPMorgan merken in hun rapport op dat metingen van de computerkracht en transactievolumes als basis een goede indicatie geven van de reële waarde van cryptomunten. “Een groter netwerk van gebruikers en miners maakt de onderliggende blockchain veiliger”, schrijven ze. “Dit impliceert een grotere aanvaardbaarheid van de cryptomunt op die blockchain.”

Op basis van een beoordeling van zaken als de mining-activiteit (de inzet van computers om transacties op het Ethereum-netwerk goed te keuren) en het aantal unieke actieve adressen komen de analisten op een waardering van 1.000 dollar van cryptomunt ether. Het verschil met de actuele koers heeft volgens hen te maken met verwachtingswaarde.

Koers ether gedreven door belangstelling van professionele beleggers én verbetering van het Ethereum-netwerk

De analisten van JPMorgan merken op dat er een aantal factoren zijn die ether sinds begin dit jaar hebben doen stijgen. Vooral de groeiende belangstelling van institutionele beleggers, zoals professionele vermogensbeheerders, en geplande technische aanpassingen van het Ethereum-netwerk spelen hierbij een rol.

De analisten geven aan dat onder meer het voornemen van de Europese Investeringsbank om het Ethereum-netwerk te gebruiken voor de uitgifte van 100 miljoen euro aan obligaties van belang is, “omdat het de goedkeuring van de Ethereum-blockchain door een grote officiële instelling vertegenwoordigt.”

Ook de geplande veranderingen aan de technische opzet van het Ethereum-netwerk, waarbij het aantal circulerende ethermunten zal worden verminderd, zorgt voor enthousiasme bij beleggers.

Het grote verschil tussen de waardering van ether op basis van de netwerkactiviteit en het actuele koersniveau suggereert echter dat beleggers mogelijk te hard vooruitlopen toekomstige waardegroei, aldus de analisten van JPMorgan.

[activecampaign form=28]

Krijg je geen genoeg van ether? Bekijk ook deze stukken eens: