• De ludieke cryptomunt dogecoin heeft dit jaar een ongekende opmars gemaakt, maar klonen zoals de Shiba Inu coin doen het soms ook verbazingwekkend goed.
  • Twee broers uit New York zetten in februari 8.000 dollar in op de Shiba Inu coin en werden naar eigen zeggen binnen enkele maanden op papier multimiljonair.
  • Diverse experts blijven waarschuwen voor het hoge risico van beleggen in cryptomunten, waar extreme verliezen goed mogelijk zijn.

De ludieke cryptomunt dogecoin kent dit jaar een ongekende opmars, geholpen door een hype op sociale media en steun van bekende persoonlijkheden zoals techmiljardair Elon Musk van Tesla.

Inmiddels heeft de als grap gestarte dogecoin ook weer klonen (met namen als Snoge, Hoge en Woge), die zijn gestart als parodie op de dogecoin zelf.

Eén van de concurrenten is de Shiba Inu coin, vernoemd naar het hondenras dat wordt gebruikt als symbool van de dogecoin.

Shiba Inu coin noemt zichzelf gekscherend ‘dogecoin killer’. Daar valt over te twisten, maar feit blijft dat het koerspatroon van beide cryptomunten vergelijkbaar is.

De dogecoin startte dit jaar op een waarde van ongeveer een halve cent, tikte begin deze maand een recordniveau aan van 0,73 dollar en zakte daarna terug tot ongeveer 0,53 dollar.

De actuele marktwaarde van de dogecoin is ongeveer 67 miljard dollar, waarmee deze digimunt bij de top 5 van grootste cryptomunten hoort.

Shiba Inu coin: extreme speculatie

Waar je met de dogecoin in centen kan tellen, moet je met de Shiba Inu Coin tot meer dan vier cijfers achter de komma werken voor de waarde van 1 token.

De Shiba Inu coin startte het jaar op een koers van 0,00000001 dollar en piekte op 11 mei op 0,000034 dollar, om vervolgens terug te vallen tot 0,000016 dollar. De daling sinds 11 mei bedraagt dus ongeveer 50 procent.

De actuele marktwaarde van de Shiba Inu coin bedraagt iets meer dan 6 miljard dollar, goed voor plaats 30 op de lijst van grootste cryptomunten.

De enorme procentuele stijging van de Shiba Inu coin van meer dan 10.000 procent sinds begin dit jaar betekent dat ook deze cryptomunt wordt gebruikt voor wilde speculatie.

Zo staken twee broers uit New York in februari ongeveer 8.000 dollar in de Shiba Inu coin, een investering die in een paar maanden op papier een vermogen van enkele miljoenen dollars heeft opgeleverd, meldde CNN Business vrijdag.

Eerder deze week doneerde de mede-oprichter van het Ethereum-netwerk, Vitalik Buterin, voor 1 miljard dollar aan Shiba Inu coins aan een noodfonds voor Covid in India. Buterin werd dit jaar cryptomiljardair door de sterke stijging van ether, in waarde de tweede digimunt na de bitcoin.

De aankondiging van de donatie van Buterin viel in een periode dat de Shiba Inu coin binnen luttele dagen in waarde halveerde.

Critici van cryptomunten waarschuwen voor de wilde speculatie, aangezien in veel gevallen nog volstrekt onduidelijk is welke onderliggende waarde de platforms van diverse digitale munten hebben. Wie op het verkeerde moment instapt, kan makkelijk de helft of meer van zijn inleg verliezen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: