• De dogecoin staat weer volop in de belangstelling, nadat techmiljardair Elon Musk afgelopen week over deze merkwaardige cryptomunt tweette.
  • De dogecoin is in 2013 ontstaan als hobbyproject van twee softwareprogrammeurs.
  • De actuele marktwaarde van de dogecoin is zo’n 9 miljard dollar.

De dogecoin, de digitale munt die is gebaseerd op een meme, mag zich weer op publieke belangstelling verheugen nadat Tesla-baas Elon Musk afgelopen week zijn Twitter-pauze onderbrak voor een tweet over deze cryptomunt.

Na de tweet van Musk afgelopen donderdag maakte dogecoin een sprong van 59 procent in één dag. Zondag kwam daar nog eens 55 procent bij en bereikte de koers van de dogecoin het hoogste niveau ooit.

“Dogecoin is de cryptomunt van het volk”, zei Musk in een serie tweets op donderdag.

In januari steeg de koers van de dogecoin met meer dan 600 procent. Zo'n beetje gelijktijdig met de gekte op het sociale platform Reddit die leidde tot de koersexplosie van het aandeel GameStop.

Het is niet de eerste keer dat de dogecoin in de belangstelling staat. Deze digitale munt begon in 2013 als grap van twee softwareprogrammeurs: Billy Markus, een software developer bij IBM, en Jackson Miller, een programmeur bij Adobe.

Tot grote verrassing van de twee IT'ers werd de dogecoin direct na introductie door het bredere publiek opgepikt. De website dogecoin.com trok in de eerste maand maar liefst een miljoen unieke bezoekers.

In de doge-meme, die in 2013 een hype werd, stond een afbeelding van een Shiba Inu-hond centraal.

Nog voor de introductie van de dogecoin twitterde Palmer als grap en zonder vooropgezet plan: "Ik investeer in dogecoin, ben er zeker van dat dit de volgende hit is."

Hij kreeg vervolgens meerdere reacties die hem inspireerden dit idee verder te ontwikkelen. Een week later kocht hij de domeinnaam dogecoin.com. Het idee werd vervolgens opgepikt op Reddit, een broeinest van doge-activiteit in 2013. 

Ondertussen probeerde Billy Markus in Portland zijn eigen digitale munt in elkaar te knutselen. Hij wilde daarmee een breder publiek bereiken dan gebruikers van de bitcoin, die toen nog relatief onbekend was. Maar zijn project leek nergens toe te leiden. Hij stuitte echter op dogecoin.com toen die site een dag of twee in de lucht was.

"Het eerste dat ik zei was: 'Dit is zo grappig.' En toen zei ik: 'Ik moet deze munt maken'," vertelde Markus in 2013 tegen Insider.

Markus twitterde Palmer dat hij mee wilde doen aan het ontwikkelen van de dogecoin. Maar nog voor Palmer antwoordde, begon Markus al met het bewerken van de openbare broncode.

Kort daarop antwoordde Palmer en was de samenwerking een feit. In december 2013, ruim een week na de grappig bedoelde tweet van Palmer, werd dogecoin gelanceerd.

De munt is afgeleid een softwareproject met een openbare broncode: Litecoin. Dogecoin heeft geen limiet wat betreft het aantal munten dat binnen het systeem kan worden geproduceerd, een belangrijk verschil met bitcoin die wel zo'n limiet heeft.

Door Reddit-volgers werd dogecoin een subcultuur

De digitale munt was in 2013 een instant hit op het internetforum Reddit en bereikte destijds een marktwaarde van 8 miljoen dollar. De munt kwam vooral in zwang door het internetgebruik van tipping, een manier om mensen te belonen voor een 'goede daad' online, zoals het delen van een idee of een platform toegankelijker maken.

De dogecoin maakt onderdeel uit van een cultuur die zich wil onderscheiden door zich af te zetten tegen financiële instituten op Wall Street. Het is daarom niet verrassend dat Reddit-volgers recent de dogecoin weer omarmden.

De dogecoin ontwikkelde sinds 2013 een eigen subcultuur, vooral omdat de munt een lagere drempel heeft dan bitcoin voor mensen die geïnteresseerd zijn in cryptovaluta.

"De munt neemt zichzelf niet serieus en wordt niet gekocht door mensen in de hoop dat ze rijk worden," zei Palmer in 2013 tegen Insider. "Het is meer iets om te delen als bedankje of felicitatie."

Dogecoin kreeg zondag een extra zetje, nadat rapper Snoop Dogg een eigen tweet over de cryptomunt de wereld instuurde als Snoop Doge.

De marktwaarde van de dogecoin bedroeg maandagochtend zo'n 9 miljard dollar, waarmee deze cryptomunt in de top 10 van digitale munten staat.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Ethereum knalt door naar record van bijna $1.700 vlak voor de introductie van future-contracten