• De koers van de bitcoin zakte zondag weg, nadat Elon Musk leek te suggereren dat Tesla zijn bitcoinbezittingen gaat verkopen.
  • Musk gaf afgelopen week aan dat de maker van elektrische auto’s klanten toch niet de mogelijkheid geeft om te betalen met bitcoin, vanwege de milieu-impact van de grootste cryptomunt.
  • Maandagochtend was sprake van een brede daling op de cryptomarkt.

De bitcoin daalde zondag fors en noteerde maandagochtend op dagbasis zo’n 10 procent lager op ongeveer 43.000 dollar. De belangrijkste cryptomunt heeft in een week tijd ruim een kwart van zijn waarde verloren.

De daling van de bitcoin volgde op een tweet van topman Elon Musk van Tesla. Musk leek in antwoord op een opmerking van een andere twitteraar te suggereren dat de maker van elektrische auto’s zijn bezit van bitcoins gaat verkopen of dat al heeft gedaan.

“Bitcoiners zullen zichzelf voor hun kop slaan komend kwartaal als ze ontdekken dat Tesla de rest van zijn bitcoins heeft gedumpt”, schreef de twitteraar zondag onder het pseudoniem Mr. Whale.

Musk antwoordde hierop: “Inderdaad.”

Musk omarmde de bitcoin begin dit jaar enthousiast. Hij stemde erin toe dat de maker van elektrische auto's voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins kocht, met het doel om kopers van Tesla's de mogelijkheid te geven af te rekenen in bitcoin. 

Nadat het nieuws van de aankopen door Tesla bekend werd, steeg de bitcoin door naar een recordniveau van ongeveer 64.000 dollar medio april.

Maar op 12 mei gaf Musk aan dat hij zich had bedacht. Het exorbitante energieverbruik dat gepaard gaat met het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin legt een te grote belasting op het milieu, zo gaf Musk aan.

Bij nader inzien liet Tesla het plan om klanten te laten afrekenen in bitcoin daarom toch vallen. Sindsdien heeft de bitcoin verder terrein prijsgegeven.

Tesla verkocht een deel van de 1,5 miljard dollar aan bitcoin aan het eind van het eerste kwartaal. Dat leverde een winst op van 101 miljoen dollar. Aan het eind van het eerste kwartaal had de maker van elektrische auto's nog voor 1,33 miljard dollar aan bitcoin op de balans staan.

Elon Musk gelooft wel in dogecoin

Bitcoin is niet de enige cryptomunt waar Musk zich druk om maakt. Zo heeft de techmiljardair zich diverse malen lovend uitgelaten over de ludieke cryptomunt dogecoin.

De dogecoin maakte dit jaar een astronomische opmars, waarbij de waarde steeg van minder dan 1 dollarcent naar een piek van 73 dollarcent op 8 mei. Sindsdien is de dogecoin met ruim een derde in waarde gedaald.

Lees ook: Een mysterieuze belegger bezit voor $20 miljard aan dogecoin – Elon Musk waarschuwde al voor deze ‘walvis’

Musk is in het verleden in aanvaring gekomen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC vanwege tweets over de koers van Tesla. Volgens persbureau Reuters zijn tweets die koersbewegingen veroorzaken echter niet per strafbaar in de VS als er geen intentie is tot zelfverrijking.

Bitcoin, ethereum en dogecoin dalen

Maandagochtend noteerde de cryptomarkt in brede zin lager.

Niet alleen de bitcoin noteerde een fors verlies van ruim 10 procent op dagbasis. Ook de nummer twee op de markt, ether, leverde flink in met een min van 15 procent. En de dogecoin noteerde bijna 12 procent lager op 0,47 dollar.

Bron: Coinmarketcap.com
Bron: Coinmarketcap.com

De Amerikaanse betalingsdienstverlener Square kondigde afgelopen week bij monde van financieel directeur Amrita Ahuja aan geen plannen te hebben om zijn aankopen van bitcoins uit te breiden.

Topman Jack Dorsey van Square (en Twitter) gaf dit weekend echter aan dat de bitcoin nog steeds zijn steun heeft.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: