Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie denkt dat het Verenigd Koninkrijk met een deal uit de EU kan vertrekken. Ondertussen maken Nederlandse ondernemers zich op voor een no deal-Brexit.

Juncker voorspelt in een interview met het Britse Sky News dat een Brexit zonder deal “catastrofale gevolgen” zal hebben en zegt er alles aan te doen om toch tot een akkoord te komen.

Het VK dreigt op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie te stappen.

Of de kans op een deal groter is dan 50 procent? “Dat weet ik niet”, stelt de Luxemburger. Hij heeft inmiddels wel documenten ontvangen met Britse conceptvoorstellen voor een nieuwe deal, maar die heeft hij naar eigen zeggen nog niet gelezen.

Juncker zegt ook dat hij geen bezwaar zou hebben tegen een geloofwaardig alternatief voor de zogeheten backstopregeling, die de komst van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. “Als alle doelen worden gehaald, hebben we de backstop niet meer nodig.”

Ruim 80 procent van de Nederlandse ondernemers die zaken doet met het VK denkt dat Britse bedrijven nog niet klaar zijn voor de aanstaande Brexit. 47 procent van die ondernemers maakt zich dan ook grote zorgen over de gevolgen van een no deal-Brexit. Dat blijkt uit een enquête van BNR, VNO-NCW en MKB Nederland.

De grootste kopzorgen krijgen ondernemers van mogelijke importtarieven, extra grenscontroles en minder inkomsten. Meer dan de helft, 60 procent, van de ondernemers zegt zich goed te hebben voorbereid. Daartegenover staat volgens VNO-NCW dat 35 procent nog helemaal geen voorbereidingen heeft getroffen.

64 procent van de ondernemers zegt in het onderzoek dat er genoeg hulp is van instanties om het bedrijf goed voor te bereiden.

Lees meer over Brexit: