De Britse premier Boris Johnson vergeleek het VK zondag met het groene monster Incredible Hulk. “The madder Hulk gets, the stronger Hulk gets”, vertelde Johnson dit weekend tegen The Mail on Sunday. Anders gezegd: hoe meer tegenstand de Britse premier ondervindt, des te krachtiger zal hij optreden.

Volgens Johnson zal het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober hoe dan ook losbreken uit de EU. Met of zonder deal. Tegelijk toont Johnson nog steeds goede hoop dat hij snel een akkoord met Brussel bereikt over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

In The Telegraph zei Johnson dat hij met “volle kracht” zal werken om te voorkomen dat zijn land zonder deal de EU verlaat.

Johnson en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zien elkaar maandag in Luxemburg om tijdens een lunch te praten over de Brexit. Het is voor het eerst dat de twee leiders elkaar ontmoeten sinds Johnson een kleine twee maanden geleden minister-president werd.

De Britten willen de EU op 31 oktober verlaten. Johnson wil dat ook doen als er geen akkoord met de EU ligt. Het Britse Lagerhuis heeft echter een wet aangenomen waarin staat dat de premier uitstel van de Brexit moet vragen als hij geen deal over het uittreden weet te bereiken.

Liberaal-Democraten officieel no-Brexit partij

Waar Johnson zich hard maakt om de Brexit door te zetten, wil de Liberaal-Democratische Partij een Brexit juist terugdraaien. De pro-Europese Liberaal-Democratische Partij heeft op een partijcongres in het Zuid-Engelse Bournemouth bevestigd dat de Brexit onder alle omstandigheden moet worden voorkomen.

Een meerderheid van de leden stemde ervoor dat de partij zich ervoor inzet dat het land het opzeggen van het EU-lidmaatschap ongedaan maakt. Een Britse regering kan eenzijdig de brexit afgelasten door de opzegging van het lidmaatschap in te trekken.

De ruim dertig jaar oude LDP staat onder leiding van Jo Swinson en stelt dat het de enige partij is die de brexit echt wil stoppen. De LDP heeft momenteel slechts achttien van de 650 zetels in het Lagerhuis. De partij kreeg in de laatste verkiezingen voor het Lagerhuis circa 7,5 procent van de stemmen. De LDP kan volgens opiniepeilers nu op 16 procent rekenen.

LEES OOK: Boris Johnson denkt aan een brug tussen Schotland en Noord-Ierland als redding van de Brexit, maar ingenieurs zijn sceptisch