De Britse minister van Justitie Robert Buckland denkt dat premier Boris Johnson wel degelijk gedwongen kan zijn om de Brexit uit te stellen. Wel gaat de regering nog goed kijken hoe dwingend de wet is die dit vereist als er geen overeenkomst is met de Europese Unie vóór 31 oktober.

Johnson heeft tot nog toe steeds bezworen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober echt uit de Europese Unie stapt, met of zonder deal.

Het Britse parlement heeft eerder deze maand in meerderheid een nieuwe wet aangenomen die bedoeld is om de premier te dwingen naar uitstel te vragen voor de Brexit bij de Europese Unie als hij er niet in slaagt om een overeenkomst met de EU medio oktober te ratificeren.

Johnson heeft gezegd dat er “geen omstandigheden” zijn waarin hij om uitstel zal verzoeken. Andere ministers, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, hebben gesuggereerd dat er mogelijk mazen in de wet zijn die de Britse regering in staat zouden stellen een verlenging te vermijden.

Minister van Justitie Robert Buckland zei dinsdag tegen Sky News dat de regering geen andere keus heeft uitstel van de Brexit te accepteren als er geen deal komt over het vertrek en de Europese Unie uitstel aanbiedt.

Buckland zei dat de uitstelwet tot gevolg heeft dat "de Britse regering gedwongen wordt een verlenging te accepteren als deze wordt aangeboden" en dat "deze regering de wet niet gaat overtreden".

Buckland gaf afgelopen weekend wel aan dat de regering nog gaat kijken hoe dwingend de uitstelwet is.

Robert Buckland

Foto: minister van Justitie Robert Buckland. Bron: Getty

Buckland is nu voor de tweede keer naar buiten getreden met de boodschap dat de Britse regering er niet toe over zal gaan om een wet naast zich neer te leggen. Eerder deze maand twitterde Buckland dat hij premier Johnson heeft gewaarschuwd voor zo'n stap.

LEES OOK: Boris Johnson denkt aan een brug tussen Schotland en Noord-Ierland als redding van de Brexit, maar ingenieurs zijn sceptisch