Almere is voor het tweede jaar op rij de regio in Nederland met de sterkste economische groei. De groei van 4,6 procent lag duidelijk boven het gemiddelde in Nederland. Dat gemiddelde zakte in 2018 naar 2,7 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Almere dankt zijn hoge groei volgens de rekenmeesters aan twee factoren: de bevolkingsgroei en de aanhoudende groei van leasebedrijven in de regio. Een andere regio die het goed deed was Haarlemmermeer, met een plus van 3,8 procent, door onder meer de groei van de luchtvaartbedrijven op en rond Schiphol.

Herindelingen

De regio Overig Groningen moest het doen met slechts 0,2 procent groei. Dat had te maken met de afname van de aardgaswinning, die wel deels teniet werd gedaan door gemeentelijke herindelingen. Ook Zuidwest-Friesland profiteerde van gemeentelijke herindelingen. Daardoor kwam de groei zelfs hoger uit dan die in Almere (plus 5,2 procent), maar dat had dus op zijn minst deels een administratieve oorzaak.

De grote steden hadden te maken met zwakte in de financiële dienstverlening en zagen hun economische groei daardoor worden geremd. Amsterdam deed het van de grote vier het best.

Miljoenenbuurt Almere

Maandag bleek uit een gepubliceerde lijst van woningmarktonderzoeker Calcasa dat Almere inmiddels ook over zijn eigen miljoenenbuurt beschikt.

Volgens Calcasa zijn er momenteel 53 buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro. Dat zijn er zes keer zo veel als vier jaar eerder.

In de buurt Overgooi in Almere was in 2014 nog ongeveer een kwart van de woningen meer waarde dan 1 miljoen euro, terwijl dit inmiddels voor driekwart van de woningen geldt.

Lees ook op Business Insider

LEES VERDER: Booming Almere heeft ook z’n eerste officiële miljoenenbuurt, dankzij Amsterdam